Політика

В ЄС підтримують ідею надання НАБУ права незалежної "прослушки"

Надання Національному антикорупційному бюро України законодавчої можливості самостійно знімати інформацію з каналів зв'язку у відповідності з міжнародно прийнятою практикою позитивно позначиться на діяльності цього органу і Європейський Союз підтримує такий намір, заявив європейський комісар з питань європейської політики сусідства і розширення Йоханнес Ган.

"На нашу думку, якщо Національне антикорупційне бюро нарешті отримає можливість проведення власними силами прослуховування у відповідності з встановленими міжнародними стандартами – це сприятиме підвищенню рівня незалежності антикорупційних органів", - заявив Й.Ган журналістам у п'ятницю в Києві.

Як повідомлялося, 6 липня 2016 р. керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький звернувся до Верховної Ради із закликом підтримати законопроект №4812, який дозволить Національному антикорупційному бюро України самостійно знімати інформацію з каналів зв'язку.

"Нашій роботі дуже сильно перешкоджає те, що Національне антикорупційне бюро не може самостійно знімати інформацію з каналів зв'язку незалежно від Служби безпеки України. Можливість самостійно прослуховувати телефони необхідна НАБУ, щоб прискорити слідчий процес і запобігти витоку інформації", - написав Н.Холодницький на своїй сторінці у Facebook.

Він також зазначив, що в законопроекті не йдеться про прослуховування всіх громадян України, вона поширюється лише на "фігурантів кримінальних проваджень, що належать до підслідності Нацбюро, тобто ТОП-чиновників".

"Також НАБ не матиме можливості, як і зараз, прослуховувати народних депутатів - на це потрібна згода Верховної Ради", - заявив Н.Холодницький.

За його словами, уряд постановою №257 зарахував НАБУ до переліку державних органів, яким надано право здійснювати розроблення, виготовлення, реалізації та придбання спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку та інших засобів негласного отримання інформації. "НАБ вже має достатньо технічних засобів для реалізації цієї можливості, а також співробітників, які будуть це робити. Перший крок уже зроблено", - наголосив керівник САП.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ