Політика

Юридичних підстав для дострокових виборів до Ради у разі відмови нардепів від "Оппоблоку" від мандатів немає

Сценарій проведення дострокових виборів до Верховної Ради шляхом відмови від депутатських мандатів, до чого закликає фракція "Опозиційний блок" є нереальним, вважає голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Це не більше ніж слова. Юридичних підстав для розпуску Верховної Ради у цьому випадку не буде. Цей сценарій міг би спрацювати, наприклад, в 6-му, 7-му роках, коли була можливість обнулити партійні списки, і коли всі депутати обиралися за партійними списками, тоді цей сценарій можна було реалізувати. Зараз – ні", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

В. Фесенко додав, що в разі відмови від мандатів нинішніх народних депутатів з фракції "Опозиційний блок", лідер якої допустив таку можливість, у парламент пройдуть наступні за партійним списком кандидати в нардепи.

"Я, до речі, абсолютно впевнений, що ніхто здавати мандати не буде. Це так, погрози. Але юридично це неможливо реалізувати. У нас майже половина депутатів – мажоритарників", - сказав політолог.

Він нагадав, що у разі якщо депутати-мажоритарники здають мандати, то на їхніх округах будуть оголошені вибори.

"Тут або (лідер фракції "Опозиційного блоку" – ІФ) Юрій Бойко відстав від життя і просто підзабув деякі правові норми, або він свідомо грає на публіку, сподіваючись на те, що вона некомпетентна. Плюс – це сигнал, що "нам потрібні дострокові вибори". Але ще раз повторю: реалізувати цей сценарій на практиці неможливо", - сказав В. Фесенко.

Як повідомлялося, під час погоджувальної ради депутатських груп і фракцій Верховної Ради 11 липня лідер парламентської фракції "Опозиційний блок" Юрій Бойко заявив, що народні депутати з цієї фракції готові скласти свої мандати, щоб розпустити Верховну Раду України та ініціювати перевибори парламенту.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ