Політика

Україна має провести кримінальне розслідування депортації кримськотатарського народу в 1944 р. - експерт

Україна має провести кримінальне розслідування депортації кримськотатарського народу в 1944 році, переконаний завідувач сектора Інституту законодавства Верховної Ради Борис Бабін.

"Чи можливо провести сучасній Україні таке розслідування? Як не парадоксально, можливо, і більше того, необхідно. Конвенція 1949 року (Конвенція про запобігання злочину геноциду та покарання за нього - ІФ) не лише дає визначення геноциду, а й зобов'язує держави-учасниці протистояти геноциду та розслідувати злочини геноциду. Тому, згідно з цією конвенцією, розслідування депортації кримськотатарського народу є прямим обов'язком України", - сказав Б.Бабін на презентації комунікаційної кампанії "18 травня ми всі - кримські татари" в Києві в четвер.

За словами експерта, Україна має "дуже чітку, юридичну та матеріальну складову" для проведення такого розслідування.

Б.Бабін також нагадав, що наприкінці 2015 року прокуратура Автономної Республіки Крим, що розташована в Києві, відкрила кримінальне провадження за статтею "геноцид" Кримінального кодексу України щодо депортації кримськотатарського народу в 1944 році, нині тривають слідчі дії. Він зазначив, що це стало можливим після заяви Верховної Ради про визнання депортації кримських татар злочином геноцидом.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ