Політика

Прем'єр має визначитися для вирішення урядової кризи – Гройсман

Україна перебуває в глибокій політичній кризі, що є переважно урядовою кризою, пов'язаною з втратою ним, через непрофесійні дій, зв'язку з народом і парламентом, вважає голова Верховної Ради Володимир Гройсман.

"М'яч на боці прем'єра (Арсенія Яценюка – ІФ). Він має прийняти рішення", – сказав спікер на інвестиційній конференції "Драгон Капітал" у Києві в четвер, водночас уникнувши відповіді на запитання, чи натякає він на необхідність зміни прем'єра такою різкою критикою його діяльності.

Голова Верховної Ради пояснив, що А. Яценюк представляє другу за величиною фракцію парламенту "Народний фронт", без якої формування коаліції є нереальним.

В. Гройсман наголосив, що має бути чіткий план дій з 7-10 пунктів, під який переформатується коаліція "Європейський вибір" або більшість її членів і уряд. На його думку, запропонований Арсенієм Яценюком план 349 пунктів є нереальним.

Спікер зазначив, що запропонує коаліції низку пунктів до цього плану дій, під який має бути сформований новий уряд.

На його думку, в нинішньому уряді є міністри, які себе достатньо професійно зарекомендували і яких варто було б залишити, проте є абсолютно провальні напрямки, які треба кардинально змінювати, наприклад, охорона здоров'я.

Відповідаючи на запитання, В. Гройсман також сказав, що не зовсім розуміє дискусії про те, який уряд потрібен Україні – технократичний чи політичний. Не пояснив, що в його розумінні уряди треба ділити на професійні або непрофесійні, які працюють на результат або процес.

"Останнім часом ми мали лише два вибори: прийняти погане рішення або ще гірше...", - охарактеризував роботу нинішнього Кабміну спікер.

"Уряд має бути професійним , адекватним і результативним", - додав він.

На думку В. Гройсмана, політик може бути досить професійним при роботі в уряді.

Спікер наголосив, що часу на вирішення політичної кризи в Україні обмаль, тому його потрібно вирішувати максимально швидко.

"Наша проблема в інституційній слабкості. Влада професійно недостатньо сильна, щоб реагувати на виклики. Інституційна слабкість – це виклик №1. Маємо кризу в державному управлінні і кризу довіри до влади, оскільки потрібні не гасла, а реальні справи", -наголоси вголова Верховної Ради.

Як повідомлялося, прем'єр Арсеній Яценюк напередодні повідомив, що бачить три сценарії виходу з політичної кризи: переформатування уряду під його керівництвом, формування уряду президентом з узяттям на себе повної відповідальності за ситуацію в країні і найменш бажаний – перевибори в парламент.

Як було зазначено під час конференції "Драгон Капітал", серед найбільш реальних кандидатів на посаду прем'єра, у разі виходу з нього А. Яценюка - В. Гройсмани і міністр фінансів Наталія Яресько.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ