Політика

Зміни до Конституції в частині правосуддя не суперечать ст. 157 та 158 Основного закону і міжнародним документам - голова Вищої кваліфкомісії

Законопроект про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя не суперечить статтям 157-й та 158-й Основного закону та міжнародним правовим документам, заявляє голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков.

"Законопроект відповідає нормам статей 157-ї та 158-ї Конституції України... Також він відповідає міжнародним правовим документам", - сказав С.Козьяков у вівторок, виступаючи з поясненнями в Конституційному суді, який у формі усних слухань розглядає подання Верховної Ради щодо відповідності цим статтям Основного закону законопроекту про внесення змін до Конституції в частині правосуддя.

"Вища кваліфікаційна комісія суддів України вважає, що ухвалення цього законопроекту не матиме наслідків, пов'язаних зі скасуванням або обмеженням прав і свобод людини та громадянина або ліквідації незалежності, порушенні цілісності", - сказав він.

Згідно зі ст. 157 Основного закону, Конституція України не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування або обмеження прав і свобод людини та громадянина або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності або на порушення територіальної цілісності України.

Стаття 158 свідчить: "Законопроект про внесення змін до Конституції України, який розглядався Верховною Радою України, і закон не був прийнятий, може бути поданий до Верховної Ради України не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроекту. Верховна Рада України протягом строку своїх повноважень не може двічі змінювати одні й ті самі положення Конституції України".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ