Політика

РФ підготує звернення до суду у зв'язку з невиплатою Україною боргу в $3 млрд - Медведєв

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв повідомив за підсумками засідання з віце-прем'єрами, що доручив уряду найняти юристів і починати підготовку до звернення до суду про стягнення з України боргу в $3 млрд.

"Нам необхідно використати захисні заходи", - заявив він.

"Хотів би, щоб члени уряду, Сергію Едуардовичу (заступник голови уряду Сергій Приходько - ІФ), ви на це зверніть увагу, інші колеги, міністерство фінансів залучіть <...>, підготували усі необхідні рішення для того, щоб звернутися до юрисдикційного органу, який був обраний на підставі нашої угоди з Україною тоді для розгляду цього спору. Треба буде найняти юриста і починати цю процедуру з належним завзяттям і ретельністю", - сказав прем'єр-міністр. Він також додав, що це питання контролюватиме перший віце-прем'єр Ігор Шувалов.

Д.Медведєв нагадав, що від 20 грудня настало прострочення Україною за платежами щодо єврооблігацій на $3 млрд. "Це означає, що настав фінансовий дефолт, це юридичний факт, і, якщо хочете, вже історичний факт", - заявив він.

За його словами, є ще 10 днів пільгового періоду, впродовж якого Україна може повернути борг без штрафу. "Але, судячи із заяв українських чиновників, вони цього не робитимуть. Відповідно, через 10 днів станеться дефолт у юридичному сенсі", - сказав він.

"Стягати все, зокрема штрафи, які на той час будуть накопичені українською стороною. У тому, що вони не платитимуть, немає сумнівів. Курс, який провадить уряд України, нам відомий: по суті, це маніпулювання і порушення міжнародних зобов'язань", - заявив прем'єр.

У грудні Україна має погасити євробонди на $3 млрд, розміщені в 2013 р. на користь Росії. Київ запропонував Москві реструктуризацію цього випуску на загальних умовах з тримачами комерційних зобов'язань, РФ відмовилася обговорювати цей варіант, наполягаючи на суверенному, а не комерційному, характері боргу. У листопаді Росія запропонувала свій варіант: розстрочка виплати на три роки (по $1 млрд у 2016-2018 роках) за умови гарантії з боку США, ЄС або міжнародного фінансового інституту.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ