Політика

Особливий порядок в окремих районах Донбасу має бути введено після позачергових місцевих виборів - законопроект

Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект про внесення зміни до статті 10 закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", згідно з яким, зокрема, передбачено, що особливий порядок реалізується обраними на позачергових виборах органами місцевого самоврядування.

"Передбачений даним законом особливий порядок діяльності органів місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей реалізується виключно органами місцевого самоврядування, обраними на позачергових виборах, призначених і проведених у відповідності з Конституцією України, цим та іншими законами України", - йдеться в законопроекті.

Згідно з документом, ці демократичні вибори мають бути проведені після виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також "бойовиків і найманців з території України" і в умовах недопущення незаконного втручання у виборчий процес, зокрема з боку незаконних збройних формувань.

Крім того, вони мають пройти "за участі у спостереженні за виборами міжнародних неупереджених спостерігачів, зокрема від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, інших міжнародних організацій та іноземних держав, а також інших офіційних спостерігачів".

Також вибори мають відбутися в безпечних умов діяльності і безперешкодної участі офіційних спостерігачів у виборчому процесі;

У тексті проекту постанови зазначається, що вибори в окремих районах цих областей зможуть відбутися за забезпечення дотримання принципів політичного плюралізму та багатопартійності, рівності прав і можливостей участі у виборчому процесі, свободи передвиборної агітації, рівних можливостей доступу до ЗМІ та відновлення з цією метою українського теле - та радіомовлення, обігу українських друкованих ЗМІ.

Крім цього, вибори відбудуться за дотримання гарантій вільного волевиявлення і таємного голосування, виборчих прав внутрішньо переміщених осіб, які були змушені залишити місця проживання в окремих районах Донецької і Луганської областей" і "прозорого підрахунку голосів, встановлення підсумків голосування та результатів місцевих виборів".

Підписаний президентом 16 вересня 2014 року закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" був ухвалений у виконання Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року. У ньому передбачено, що такий порядок вводиться на три роки.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ