Політика

Українські депутати підготували проекти документів для засідання Парламентського комітету асоціації

Українська частина комітету Асоціації Україна-ЄС запропонує європейській частини комітету розглянути можливості використання міжнародних інструментів для мирного врегулювання на сході України і підтримає пропозицію президента України про введення спеціальної місії в рамках спільної зовнішньої політики і політики безпеки ЄС.

"Цей пункт є в порядку денному, він сформульований таким чином, що ми закликаємо Європейський Союз використовувати всі міжнародно-правові інструменти для гарантування миру й безпеки в Україні і в регіонах (східних - ІФ)", - повідомив керівник української частини комітету Асоціації між Україною та ЄС (фракція "Народний фронт") Остап Семерак журналістам у понеділок у Києві.

Він зазначив: "Для врегулювання сьогоднішньої ситуації в Україні необхідно в щоденному режимі знайти правильну відповідь на запитання".

За словами депутата, "наша резолюція має надати рамковий формат, як це вирішити".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", члени парламентського комітету з питань євроінтеграції на засіданні в понеділок розглянули проекти резолюцій та рекомендацій спільного засідання парламентського комітету Асоціацію між Україною та ЄС, що відбудеться 24-25 лютого в Брюсселі.

За словами О. Семерака, документ, підготовлено українською стороною, "зараз обговорюється з європейською стороною, але це живий документ, який щодня змінюється".

"Фінальна версія цього документа буде затверджена в середу в результаті нашої дискусії парламентського комітету Асоціації між Україною і ЄС", - зазначив він.

Депутат наголосив, що документ має два розділи: перший стосується питань гарантування безпеки та миру в регіоні та в Україні, а також передбачає виконання певних пунктів, необхідних для мирного врегулювання конфлікту. Друга частина документу, за словами О. Семерака, стосується реформ і модернізації України.

У проекті заяв і рекомендацій засуджується той факт, що протягом року Україна є жертвою військової агресії та експансійної політики Росії, зокрема незаконної анексії Криму і неоголошеної гібридної війни.

У документі констатується, що з моменту анексії Криму Російською Федерацією вже минув майже рік, і ця анексія "сама по собі є грубим порушенням міжнародного права".

У проекті заяви наголошується, що парламентський комітет Асоціації рішуче підтримує політику невизнання державами-членами ЄС анексії Криму, а також надає рішучої підтримки незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

У документі наголошується, що парламентський комітет Асоціації підтримує дипломатичні зусилля з мирного вирішення ситуації за умови збереження територіальної цілісності України і рішуче підтримує домовленості, досягнуті в Мінську 12 лютого.

На засіданні парламентського комітету Асоціацію між Україною та ЄС також буде порушено питання про негайне звільнення української льотчиці Надії Савченко та інших громадян України, які незаконно утримуються в ув'язненні в Російській Федерації.

Інавгураційне засідання Парламентського комітету асоціації, створення якого передбачено ст. 467 Угоди про асоціацію між Україною і ЄС відбудеться в Брюсселі 24-25 лютого.

Відкриють засідання комітету голова Верховної Ради Володимир Гройсман та президент Європейського парламенту Мартін Шульц.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ