Політика

Авіаквитки в Україні подорожчають 7 лютого ще на 13,5% у системі BSP через збільшення курсу долара

Вартість авіаквитків для українських пасажирів з 7 лютого збільшиться ще на 13,5%, оскільки IATA відновить у своїй системі бронювання квитків курс гривні на рівні 25,2 грн/$1.

Про це повідомляється в інформації компанії "Пілот".

Раніше, 6 лютого вартість авіаквитків збільшилася на 30% внаслідок зміни курсу долара в системі взаєморозрахунків IATA - Billing and Settlement Plan (BSP).

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі найбільшої авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ, Київ), курс гривні в системі за добу знизився на 30% - до 22,2 грн.

Раніше портал awianews.com пояснював таку ситуацію тим, що курс системи IATA був прив'язаний до курсу міжбанку, який, у свою чергу, не міг значно відрізнятися від індикативних показників Нацбанку України; у результаті реальний курс продажу валюти відрізнявся від заявленого приблизно на 30%. Однак ціна авіаквитків прив'язана до еквіваленту в валюті та перераховується кожного дня за курсом системи IATA, що призвело до автоматичного подорожчання після відмови Нацбанку від індикативного курсу з 5 лютого.

У МАУ підтвердили таку інформацію.

Як повідомлялося, правління Національного банку України в рамках підготовки до введення режиму інфляційного таргетування вирішило припинити проведення з 5 лютого 2015 року щоденних валютних аукціонів з відмовою від індикативного курсу гривні.

IATA в 1972 році створила систему взаєморозрахунків між авіакомпаніями та агентами з продажу квитків IATA Billing and Settlement Plan (BSP), яка охопила більшість авіакомпаній світу. З 2007 року всі члени IATA перейшли на використання електронних авіаквитків.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ