Політика

В АП не коментують обвинувачення на адресу керівництва Міненерговугілля

В Адміністрації президента України не коментують інформацію ЗМІ про грубе порушення інтересів країни в контрактах держпідприємства "Укрінтеренерго" з російським "Інтер РАО".

"Я знаю ситуацію, яка сьогодні була опублікована в пресі. Зараз ми всередині організації вивчаємо, проводимо діалог з Міністерством енергетики", - повідомив заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків на брифінгу у вівторок.

За його словами, складно що-небудь коментувати, оскільки на сьогоднішній день проти України "працює серйозна машина з дискредитації".

"Я зараз не можу коментувати це питання, адже потрібно вивчити інформацію", - додав він.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зажадав від міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина до 12.00 вівторка надати пояснення у зв'язку з наявною інформацією про грубе порушення інтересів країни в контрактах держпідприємства "Укрінтеренерго" з російським "Інтер РАО". Копію відповідного доручення прем'єр-міністра №8 від 17 січня 2015 року оприлюднило видання LB.ua. Його справжність підтвердили в Міненерговугілля.

Згідно з документом, В. Демчишин має пояснити, чому як передумову для поставок електроенергії з Росії в Україну передбачено 100-відсоткове забезпечення Україною потреб в електроенергії споживачів окупованого Криму. Крім того, постає питання, чому в контракті між "Укрінтеренерго" і "Інтер РАО" зазначено, що електроенергія постачається до "Кримського федерального округу".

Міністру також доведеться пояснити, чому згідно з контрактом між "Укрінтеренерго" і "Інтер РАО" передбачено, що Росія постачатиме електроенергію безпосередньо в зону АТО (непідконтрольні української влади райони), а Україна зобов'язується оплачувати. За інформацією прем'єр-міністра, в угоді між українською і російською енергокомпаніями використано принцип "бери або плати".

Сам В. Демчишин, відповідаючи на брифінгу 31 грудня 2014 року на запитання агентства "Інтерфакс-Україна", заявив: контракт між "Укрінтеренерго" і "Інтер РАО" на імпорт електроенергії до України не містить принципу "бери або плати", а на поставку електроенергії в Крим - гарантій їх безперервності.

Перед підписанням документа з "Інтер РАО", Міненерговугілля кілька разів змінило голову "Укрінтеренерго". У підсумку документ з російською компанією в статусі в. о. голови "Укрінтеренерго" підписав Василь Андрієнко, який керував Державним департаментом пожежної безпеки при президентстві Віктора Януковича. Крім цього, на контракті з "Інтер РАО" стоїть підпис призначеного напередодні в.о. директора НЕК "Укренерго" Юрія Касіча, який раніше очолював "Чернігівобленерго" (підконтрольне російському бізнесмену Костянтину Григоришину).

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ