Політика

Прем'єр вимагає від Демчишина пояснення щодо інформації про порушення інтересів України в угодах "Укрінтеренерго" з "Інтер РАО"

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вимагає від міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина до 12.00 вівторка дати пояснення щодо наявної інформації про грубе порушення Интересів країни в угодах держпідприємства "Укрінтеренерго" з російським "Інтер РАО".

Копію відповідного доручення прем'єр-міністра №8 від 17 січня 2015 року оприлюднило видання LB.ua. Його достовірність підтвердили в Міненерговугілля.

Згідно з документом, В.Демчишин має пояснити, чому як передуму для постачань електроенергії з Росії в Україну передбачено 100-відсоткове забезпечення Україною потреб в електроенергії споживачів окупованого Криму. Крім того, стоїть питання, чому в угоді між "Укрінтеренерго" і "Інтер РАО" зазначено, що електроенергія постачається в "Кримський федеральний округ".

Міністрові також належить пояснити, чому угодою між "Укрінтеренерго" і "Інтер РАО" передбачено, що Росія постачатиме електроенергію безпосередньо в зону АТО (непідконтрольні українській владі райони), а Україна зобов'язується її оплачувати.

За інформацією прем'єр-міністра, в угоді між українською і російською енергокомпаніями використано принцип "бери або плати".

Окрім цього, А.Яценюк просить пояснити, чому угоди "Укрінтеренерго" та "Інтер РАО" дають змогу РФ в односторонньому порядку підвищувати ціну електроенергії під час постачань до України, тоді як ціна постачання в окупований Крим є фіксованою. В.Демчишин також повинен обґрунтувати, чому в угоді на постачання електроенергії в Крим передбачений штраф у розмірі 20% від фактично поставленого обсягу електроенергії у разі обмеження Україною енергопостачання півострова.

Ще одне питання, на яке належить відповісти міністрові: чому ціна постачання електроенергії в Крим за угодою між "Укрінтеренерго" та "Інтер РАО" на 15% нижча від ціни постачання за угодою з "Крименерго", що діяла раніше.

Лідер партії "Демократичний альянс" Василь Гацько у вівторок оприлюднив копію однієї з угод між "Укрінтеренерго" та "Інтер РАО" - на постачання електроенергії в Крим, у якій є всі положення, озвучені прем'єр-міністром.

Як повідомлялося, В.Демчишин, відповідаючи на брифінгу 31 грудня 2014 року на запитання агентства "Інтерфакс-Україна", заявив: угода між "Укрінтеренерго" та "Інтер РАО" на імпорт електроенергії в Україну не містить принципу "бери або плати", а на постачання електроенергії в Крим - гарантій їх безперервності.

Перед підписанням документа з "Інтер РАО" Міненерговугілля кілька разів змінило голову "Укрінтеренерго". У результаті документ з російською компанією в статусі в. о. голови "Укрінтеренерго" підписав Василь Андрієнко, який керував Державним департаментом пожежної безпеки за президента Віктора Януковича.

Окрім цього, на угоді з "Інтер РАО" стоїть підпис призначеного напередодні в. о. директора НЕК "Укренерго" Юрія Касича, який раніше очолював "Чернігівобленерго" (підконтрольне російському бізнесменові Костянтину Григоришину).

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ