Політика

Україна цього опалювального сезону скоротить споживання газу на 24,5% - "Нафтогаз"

НАК "Нафтогаз України" прогнозує скорочення споживання газу в опалювальному сезоні 2014-2015 років на 24,5%, або на 8,6 млрд куб. м порівняно з попереднім роком - до 26,7 млрд куб. м, повідомив перший заступник голови правління "Нафтогазу" Сергій Перелома.

На розширеному селекторному засіданні уряду за участю голів облдержадміністрацій та газівників у середу він повідомив, що з цього обсягу 10 млрд куб. м становитиме газ власного видобутку, 5,7 млрд куб. м - газ, закуплений за реверсом, а ще значна частка припаде на підіймання газу з підземних сховищ, де його запаси становлять 16,7 млрд куб. м.

"Для стабільного проходження зими вкрай важливим є раціональне використання ресурсів", - наголосив С.Перелома, нагадавши про ухвалену влітку постанову Кабінету Міністрів із затвердженими регіональними лімітами газу.

За його словами, згідно з проведеними оплатами ліміти на третій тиждень жовтня відкрито обсягом 41,8 млн куб. м на добу.

Представник "Нафтогазу" нагадав, що загальна заборгованість підприємств теплової комунальної енергетики (ТКЕ) перед компанією сягнула 14,1 млрд грн, зокрема за спожитий поточного року газ - 4,5 млрд грн.

С.Перелома додав, що рівень розрахунків підприємств ТКЕ за газ знизився з 83% 2012 року до 72% у минулому і 54% у поточному.

Він також повідомив, що поки що лише 301 підприємство ТКЕ, або 22% від їхньої загальної кількості (1400), відкрило спецрахунки для зарахування плати за теплову енергію.

"Отже, нині більшість підприємств теплопостачання не має підстав для законного споживання природного газу", - констатував представник "Нафтогазу".

Проте прем'єр А.Яценюк нагадав, що уряд виділив 7 млрд грн на покриття різниці в тарифах і доручив розпочати газопостачання ТКЕ з огляду на зниження температури навіть за наявності боргів.

Відкриваючи засідання, прем'єр уточнив, що Україні необхідно закупити ще близько 5 млрд куб. м російського природного газу, проте в разі провалу переговорів уряд вимагатиме збільшення реверсного газопостачання, яке нині становить близько 30 млн куб. м на добу, а також готовий постачати близько 200 тис. тонн мазуту за рахунок переробки запасів нафти (грубо - це еквівалент 230 млн куб. м природного газу - ІФ).

За даними "Укртрансгазу", від 20 жовтня почався відбір газу із ПСГ, який того дня становив близько 10 млн куб. м.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ