Політика

Домовленості щодо імплементації Угоди про асоціацію - це крок назустріч ЄС і Україні, і РФ, вважає представник президента в Кабміні

Домовленості щодо застосування Угоди про асоціацію Україна-ЄС, досягнуті на консультаціях у Брюсселі, є кроком в економічному плані назустріч Україні і певним політичним кроком назустріч Росії з боку ЄС, вважає представник президента України в Кабінеті міністрів Олександр Данилюк.

"ЄС дивиться на це як на процес, головне в якому - результат. Зараз у нас спостерігається досить серйозна ескалація та ЄС пішов назустріч якимось чином політично Росії, але економічно - це крок назустріч Україні", - сказав він на брифінгу в понеділок у Києві.

Данилюк вважає, що керівництво ЄС, комплексно оцінивши ситуацію, вирішило, що такий політичний крок допоможе зняти напругу в ситуації, що склалася на сході України. "Я не виключаю того, що за відсутності цієї домовленості вже наступного тижня або з 1 листопада міг бути новий етап ескалації на сході", - зазначив він.

При цьому представник президента вважає, що немає необхідності юридично закріплювати досягнуті домовленості. Існує алгоритм, як їх реалізовуватимуть. "Є стандартні процедури в Європі, рішення Єврокомісії, Ради ЄС, Європарламенті, це стосується автономних торгових преференцій. Я думаю, що до 1 листопада це все буде зроблено. Європа продемонструвала, що коли необхідно, вони можуть просуватися вперед досить швидко і правильно розставляти пріоритети", - сказав О.Данилюк.

Як повідомлялося, ЄС погодився продовжити дії режиму автономних торгових преференцій для українських експортерів до кінця 2015 року, що надасть можливість Україні повною мірою скористатися перевагами зони вільної торгівлі з ЄС в рамках Угоди про асоціацію. Таким чином, тимчасове набуття чинності Угоди про асоціацію буде відкладено на рік, при цьому Україна продовжить користуватися преференціями в торгівлі з ЄС, а також збереже баланс між реалізацією положень ЗВТ з ЄС і продовженням дії режиму вільної торгівлі з РФ у рамках угоди про вільну торгівлю СНД.

Рішення ЄС про одностороннє зниження мита на українські товари набуло чинності 22 квітня. Раніше передбачалося, що ці заходи діятимуть лише до 1 листопада 2014 року, до моменту набуття чинності зони вільної торгівлі.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ