Політика

Розколу України на рівні населення немає, існує протиріччя лише в головах політичних еліт - політологи

Українські політологи вважають, що небезпека можливого розколу країни лежить насамперед у протиріччі еліт, а не населення різних регіонів держави.

"Розколу населення ніколи немає. Якщо є розкол в елітах, тоді буде і розкол населення. А у будь-якій країні є регіональні протиріччя", - сказав директор Інституту глобальних досліджень Вадим Карасьов на прес-конференції в середу.

На його думку, наявні теоретичні ризики розколу країни можуть перетворитися на реальну загрозу, якщо не працювати над національною консолідацією, не шукати спільної ідеї та не нейтралізувати розколу в елітах.

Крім того, В.Карасьов вважає, що Україна цікава для світового політичного та бізнес-істеблішменту насамперед своєю унікальністю та багатогранністю.

"По шматках Україна нікому не цікава", - переконаний він.

Політолог вважає, що розкол України не вигідний, зокрема, і Російській Федерації.

"Якщо такий сценарій реалізується, і на заході України до влади прийде повністю антиросійська еліта, то необхідно враховувати те, що українська газотранспортна система проходить і правобережною Україною, і там розташовані газові сховища, і газ росіяни тоді продаватимуть на східні межі Західної України, а не безпосередньо до Європи", - пояснив він.

Експерт не виключає, що Росія може певною мірою загострювати ситуацію в Криму, але навряд чи це глобально на щось вплине.

"Крим їм ніхто не віддасть... ні турки, ні кримські татари, ні Захід, який розуміє його стратегічне значення", - сказав В.Карасьов.

У свою чергу директор компанії Berta Communications Тарас Березовець також вважає, що єдиний розкол в Україні, який є в Україні на сьогодні, це розкол у головах українських політиків, які представляють і владу, і опозицію.

На його думку, в Україні немає підстав для виникнення серйозного громадянського конфлікту.

Він вважає, що теоретичний розкол України можливий у разі серйозного послаблення української влади або гіпотетичного усунення від влади президента України Віктора Януковича, приходу деякого коаліційного уряду, в якого, на його думку, будуть складнощі з утриманням в орбіті української держави деяких східних областей і Криму.

"У такому разі можлива, я наголошую, можлива поява деякого придністровського сценарію, коли де-юре країна залишатиметься єдиною, а де-факто центральний уряд втратить контроль над частиною територій", - сказав політолог.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ