Політика

Київська влада не повинна працювати після 2 червня, і ВР зобов'язана призначити вибори, заявляють в "УДАРі"

Верховна Рада України зобов'язана призначити вибори київського мера та Київради, вважає народний депутат (фракція "УДАР") Валерій Карпунцов.

"Конституційний Суд ухвалив рішення - це його рішення. А призначення виборів - це повноваження Верховної Ради. Тобто, я думаю, суспільству і далі слід тиснути на партію влади з тим, щоб вона погодилася на відновлення місцевого самоврядування в Києві і на призначення виборів київського міського голови та Київради", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

При цьому він наголосив, що "Верховна Рада не просто може, а зобов'язана призначити вибори".

Говорячи про рішення КС, В.Карпунцов зазначив, що воно було прогнозованим. "Рішення засвідчило, що у нас, окрім узурпації виконавчої та судової влади, відбулася узурпація влади народу", - заявив депутат.

Відповідаючи на запитання про те, чи будуть легітимними рішення Київради після 1 червня, він сказав: "Я вважаю, і партія "УДАР" стоїть на тому, що київська міська влада не повинна працювати після 2 червня".

Як повідомлялося, в четвер КС оприлюднив ухвалене 29 травня рішення, згідно з яким, наступні чергові місцеві вибори мають проводитися одночасно на території всієї України останньої неділі жовтня 2015 року. Таким чином, вибори депутатів Київради та столичного міського голови мають проводитися в 2015 році.

У Києві наприкінці травня 2008 року відбулися позачергові вибори депутатів Київради і столичного міського голови. Л.Черновецький, обраний на цих виборах міським головою, подав у відставку 1 червня 2012 року, і Київрада 12 липня того самого року взяла до відома факт дострокового припинення його повноважень.

Згідно з рішенням Київради, її секретар Галина Герега тимчасово виконує повноваження київського міського голови з моменту дострокового припинення повноважень Л.Черновецького на цій посаді.

Згідно з чинною Конституцією, термін повноважень депутатів місцевих рад становить п'ять років.

Опозиція заявила про намір блокувати роботу Київради з 2 червня, оскільки термін її повноважень завершиться, і вона буде нелегітимною.

Верховна Рада не змогла прийняти постанову щодо призначення місцевих виборів у Києві на 2 червня. За неї не голосувала фракція Партії регіонів, яка заявила, що це питання треба розглядати після ухвалення рішення КС.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ