Політика

Опозиція не допустить "середньовіччя" у вигляді кримінальної відповідальності за наклеп - Томенко

Український парламент не ухвалить "середньовічної норми" закону про кримінальну відповідальність за наклеп, упевнений голова комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко (фракція "Батьківщина").

"Я вважаю, що чергова ініціатива повернути кримінальну відповідальність за наклеп - це удар не лише проти опозиційних політиків, але насамперед проти журналістів і громадських діячів", - сказав М.Томенко агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

"Виходячи з того, в якому стані перебувають на сьогодні правоохоронні органи та судова система України, можна очікувати, що кримінальні справи порушуватимуть за списком стосовно громадських діячів або журналістів за наклеп або образу", - вважає політик.

За словами М.Томенка, у комітеті зі свободи слова та інформації вважають, що "це стосуватиметься насамперед журналістів та громадських діячів на місцевому рівні". "Чиновники на місцях сьогодні включилися у боротьбу з незалежними ЗМІ або громадськими діячами, які турбують їх своєю критикою", - зазначив він.

"Якщо буде ухвалено таке рішення, то у багатьох регіонах голови обласних і районних державних адміністрацій списками ініціюватимуть кримінальну відповідальність за так званий наклеп", - прогнозує голова комітету.

М.Томенко назвав "середньовіччям" спроби повернути цю норму в законодавство та запевнив, що опозиція не допустить ухвалення таких змін до законів.

Перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін у статті для газети "Закон і бізнес" вказав на доцільність введення в країні кримінальної відповідальності за дифамацію - публічне поширення реальних або вигаданих відомостей, які принижують честь, гідність або ділову репутацію.

"Вважаю за доцільне запропонувати з метою практичного вирішення проблеми внести статтю про дифамацію до Кодексу про кримінальні провини, ухвалення якого, за словами генерального прокурора Віктора Пшонки, можна очікувати на початку 2014 року", - пише Р.Кузьмін.

Як повідомлялося, Верховна Рада 18 вересня 2012 року ухвалила в першому читанні законопроект народного депутата фракції Партії регіонів Віталія Журавського "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України стосовно посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини". У документі пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 145-1 "Наклеп".

Всеукраїнська акція протесту "Захисти своє право знати. Скажи ні закону про наклеп" проти ухвалення цього закону стартувала 25 вересня. Її підтримала низка відомих ЗМІ.

Того ж дня В.Журавський зареєстрував проект постанови про скасування рішення Верховної Ради щодо ухвалення в першому читанні проекту закону про наклеп.

Із критикою законопроекту про криміналізацію наклепу виступив президент України Віктор Янукович.

2 жовтня Верховна Рада ухвалила рішення про скасування ухваленого в першому читанні цього проекту закону.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ