Політика

Кузьмін: Про політичні репресії Тимошенко не може бути й мови, адже вона підозрюється в організації вбивства

Перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін наголошує, що в кримінальному переслідуванні екс-прем'єра Юлії Тимошенко немає тієї складової, яка може потрапити під визначення "політичні репресії".

"Що таке політичні репресії? Давайте під одними й тими самими словами розуміти одні й ті самі речі. Політичні репресії - це незаконне переслідування політичних опонентів за їхню політичну діяльність. Коли людина обвинувачується у вбивстві, ухиленні від сплати податків, у розкраданні в особливо великих розмірах, у перевищенні влади, коли людині направляється повідомлення про підозру в організації та фінансуванні вбивства, то про яку політичну репресію може йтися?", - висловив свою позицію Р.Кузьмін у понеділок увечері в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

Він висловив подив у зв’язку з тим, що в підозрі Ю.Тимошенко в організації вбивства народного депутата Євгена Щербаня можна вбачати політичне підґрунтя. "Сьогодні ... коли засуджена Тимошенко отримала повідомлення про підозру у вбивстві, - раптом така істерика. Я, шановні друзі, не політизував би це", - заявив він.

Як повідомлялося, 18 січня на брифінгу генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що Генпрокуратура завершила розслідування кримінальної справи щодо вбивства Є.Щербаня в 1996 році, а Ю.Тимошенко вручено повідомлення про підозру її в організації умисного вбивства з корисливих мотивів спільно з екс-прем'єром Павлом Лазаренком.

Він також зазначив, що справу про вбивство Є.Щербаня і кримінальну справу про розкрадання бюджетних коштів для виплати боргів ЄЕСУ перед Міноборони РФ об'єднано в одне провадження. Український уряд уже почав виплачувати Міноборони РФ борг, на сьогодні вже виплачено 15 млн грн.

Члена виконкому Ліберальної партії, депутата Верховної Ради Є.Щербаня розстріляли 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після його прибуття з Москви. Злочинці зникли з місця події в автомобілі. Є.Щербань, його дружина та механік померли внаслідок отриманих поранень. Бортінженер літака помер у лікарні від вогнепального поранення в шию. Правоохоронні органи виключили політичну версію вбивства і як основну розробляли кримінальну.

У квітні 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення вбивцю депутата Вадима Болотських.

Син Є.Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань, на прес-конференції 4 квітня 2012 року заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність екс-прем'єрів Ю.Тимошенко та П.Лазаренка до вбивства його батька.

Ю.Тимошенко та П.Лазаренко категорично спростовують свою причетність до вбивства.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ