Політика

Участь України у МС несумісна з подальшою євроінтеграцією - Єврокомісія

Зближення України з Митним союзом і Угода про асоціацію Україна-ЄС є несумісними, заявляють в Європейській комісії.

Коментуючи агентству "Інтерфакс-Україна" можливий сценарій розвитку у разі повної або часткової інтеграції Києва з Митним союзом, в Єврокомісії пояснили, що в цьому випадку Україна "має обирати, з якими правилами вирівнювати своє законодавство - чи з тим, що пов'язане із законодавством ЄС, чи з тим, що застосовуються в рамках Митного союзу".

"Неможливо, щоб Україна вирівнювала з обома (законодавствами - ІФ) в один і той самий час. Україна має обрати, яким шляхом слідувати, знаючи, що Митний союз і Угода про асоціацію Україна-ЄС є взаємно несумісними", - заявляють у Брюсселі .

В Єврокомісії констатують, що "сценарій повної інтеграції України з Митним союзом створить серйозні проблеми". "Україна не зможе провадити і реалізовувати якусь самостійну двосторонню торговельну політику, передавши свій суверенітет Митного союзу з питань у сфері тарифів та інших головних комерційних питань", - пояснили в ЄК.

Крім того, в Єврокомісії також наголошують, що "навіть часткове приєднання до Митного союзу, що впливає на українські тарифи або її нормативні рамки, пов'язані з торгівлею, буде проблематичним".

"У підсумку, незважаючи на складність питань, які будуть також вирішені в контексті членства України в СОТ, вступ до Митного союзу вплине на привілейовані торговельні відносини, на які спрямована поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі з ЄС", - наполягають в ЄК.

У Брюсселі нагадали, що Угода про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі з Україною спрямована на "досягнення повної та ефективної торгівельної інтеграції між двома ринками, піднімаючи відповідні митні тарифи і квоти, а також надаючи основу для гармонізації законодавства, норм і правил у різних торгових секторах".

"Угода пропонує Україні рамки для модернізації торговельних відносин і економічного розвитку, які позитивно позначаться на економічних аспектах життя і нададуть переваги зацікавленим сторонам", - наголошують в Єврокомісії.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ