Політика

ЦВК мала сама встановити результати голосування в проблемних округах - Литвин

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що Центральна виборча комісія мала самостійно встановити результати голосування на парламентських виборах в проблемних округах.

"Закон (про вибори народних депутатів - ІФ) виписано так, що за будь-яких умов результати треба і можна встановити. Я вважаю, що ЦВК, говорячи про проблемні округах, мала витребувати виборчу документацію і своїми власними силами організувати підрахунок голосів та ухвалити відповідні рішення", - сказав В.Литвин на брифінгу в понеділок у Києві.

Спікер парламенту нагадав, що наразі тривають дискусії, що проводити на проблемних округах - перевибори чи повторне голосування.

"Так чи інакше, треба ухвалювати закон", - переконаний він.

За словами В.Литвина, коли Верховна Рада ухвалюватиме цей закон, то це означатиме, що закон має зворотну силу, а це "суперечить абсолютно правовій логіці".

Як повідомлялося, на останніх парламентських виборах ЦВК визнала неможливим встановити результати виборів у п'яти одномандатних округах - № № 94 (Обухів, Київська область), 132 (Первомайськ, Миколаївська область), 194 і 197 (Черкаська область) та 223 (Київ, Шевченківський район).

Верховна Рада рекомендувала ЦВК призначити повторні вибори в цих округах. Але в ЦВК заявили, що цю проблему необхідно врегулювати законодавчо, оскільки закон не передбачає такої підстави для проведення повторних виборів, як неможливість встановити результати виборів.

У "Батьківщині" заявили, що наполягатимуть на проведенні переголосування на 5 проблемних округах і не підтримають у Верховній Раді законопроект про внесення змін до виборчого законодавства для проведення повторних виборів у цих округах.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ