Медицина

МОЗ обговорює з іноземними фармкомпаніями моделі їхньої присутності на ринку країни-агресора – Ляшко

Міністерство охорони здоров'я обговорює з іноземними фармкомпаніями моделі їхньої присутності на ринку країни-агресора, повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

"Коли розпочалися розмови про санкції, ми звернулися до топових фармкомпаній, яких у нас було понад 280. МОЗ до кожної компанії звернулося з листами та проханням залишити територію РФ і не провадити там діяльність, оскільки сплачені податки в РФ призводять до фінансування виробництва Росією зброї", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Ляшка, "багато компаній дослухалися, я не скажу, що сьогодні всі вони залишили РФ, але призупинили клінічні дослідження та маркетингову активність".

Водночас "чимало з них написали до нас, що вони не можуть зовсім залишити РФ, оскільки вихід компаній спричинить відсутність препаратів, а це призведе до людських жертв".

"Водночас ми їм усім у відповідь надали чіткий аналіз фармринку РФ, який показав, що багато з їхніх препаратів, представлених там, не є життєво необхідними або мають аналоги, які виробляються на російській території, тому спокійно можна зменшити свою присутність і залишити в РФ два-три препарати", - пояснив Ляшко.

"Ця дискусія триває вже 56-й день. Ми з кожною компанією проводимо окремі переговори, плюс зверталися до Єврокомісії, щоб зменшити присутність європейських компаній на ринку РФ. Працюємо в цьому напрямі", - наголосив міністр.

Він зазначив, що іноземні фармкомпанії постачають свої препарати в Україну, роблять пріоритетне відвантаження для України, значну кількість препаратів постачають у вигляді благодійної допомоги.

Ляшко водночас наголосив, що "європейські й американські санкції не поширюються на фармкомпанії, але санкції опосередковано впливають на доставку препаратів в РФ, оскільки там порушено логістичні зв'язки".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ