Медицина

У США розробили хімічну сполуку, що перешкоджає злиттю коронавірусів і вірусу грипу з клітинами людини

 Науковці з Медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі розробили хімічну сполуку, яка не дає змоги вірусам проникати в клітини людини, йдеться в повідомленні університету.

"Сполуку, звану MM3122, було вивчено на клітинах і мишах, і, за словами дослідників, вона обіцяє стати новим способом запобігання інфекції або зниження тяжкості COVID-19, якщо її вводити на ранніх стадіях інфекції", - наголошується в повідомленні.

Сполука націлена на ключовий людський білок, званий трансмембранною сериновою протеазою 2 (TMPRSS2), яку коронавіруси і вірус грипу використовують для проникнення в клітини людини та їх зараження.

Нова лікарська сполука ефективно блокує TMPRSS2 і пов'язаний із ним білок матриптазу, які розташовані на поверхні легенів та інших клітин.

Після того, як вірус захоплює клітину в епітелії дихальних шляхів, білок TMPRSS2 розрізає спайковий білок вірусу, активуючи його. У результаті відбувається злиття вірусної та клітинної мембран і розвивається інфекція.

"MM3122 блокує ферментативну активність людського білка TMPRSS2. Коли фермент блокується, він порушує активацію спайкового білка і пригнічує злиття мембран", - йдеться в повідомленні.

Науковці встановили, що нова речовина захищає клітини від вірусного пошкодження набагато краще, ніж ремдесивір, схвалений у США для пацієнтів з COVID-19. При цьому тест на безпечність на мишах засвідчив, що великі дози нової сполуки, які вводять протягом семи днів, не викликали жодних помітних проблем.

Дослідження також продемонструвало, що сполука є однаково ефективна проти оригінального коронавірусу важкого гострого респіраторного синдрому (SARS-CoV) і коронавірусу Близькосхідного респіраторного синдрому (MERS-CoV).

У дослідженнях на тваринах препарат вводять у вигляді ін'єкції, але науковці розробляють поліпшену сполуку, яку можна було б приймати у вигляді таблеток або інтраназально, щоб препарат доставлявся безпосередньо в носові проходи та легені.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ