Високий вміст солі в їжі може активувати імунітет до раку - дослідження
Індійські вчені встановили, що дієта з високим вмістом солі активізує імунітет до онкологічних захворювань, повідомляє видання Сибірського відділення РАН "Наука з перших рук".
Зазначається, що ракова пухлина, крім зниження рівня глюкози в крові, спричиняє розлад електролітного балансу, зокрема зниження в крові рівня натрію. Припущення про те, що іони калію і натрію впливають на ріст ракових клітин, було вперше висловлено ще в 1933 році.
Учені імплантували лабораторним мишам клітини меланоми - злоякісного утворення шкіри, які розвинулися в пухлини.
Одна група таких мишей отримувала їжу зі звичайним (0,9%) вмістом солі, інша - на 1% вище за норму і третя група - високосольову (на 4% вище за норму).
У перших двох групах рівень іонів натрію в крові виявився більше ніж на третину нижчий порівняно зі здоровими тваринами, проте в третій рівень натрію відновився до норми.
"У цих мишей був також пригнічений ріст пухлин, які до того ж давали менше метастазів, а виживаність була вищою", - йдеться в публікації.
Виявилося, що в мишей, які їли багато солі, активніше працювали натуральні кілери (NK-клітини) - лімфоцити, які вміють розпізнавати та знищувати пухлинні клітини, перша вроджена лінія оборони організму.
Дослідники також ввели мишам антитіла, які захищають імунні клітини від впливу пухлини, клітини якої у звичайних умовах зв'язуються з особливими рецепторами на лімфоцитах і блокують їх розмноження.
"Виявилося, що якщо таку терапію в мишей поєднувати з високосольовою дієтою, то швидкість зростання меланоми у них пригнічується в 10 разів", - зазначено в повідомленні.
Потім учені за допомогою антибіотиків "вимкнули" кишкову мікрофлору у групи мишей на високосольовій дієті, й сіль перестала справляти захисну протиракову дію.
З'ясувалося, що дієта зі збільшеним вмістом солі підвищує проникність кишкової стінки, й біфідобактерії змогли переміщатися з кишечника мишей безпосередньо до місць розташування пухлин.
Цей висновок було підтверджено експериментальним уведенням біфідобактерій безпосередньо в пухлину, в результаті чого в ній підвищився рівень гіпурату - речовини, що стимулює імунні клітини.
"Отже, основою підвищення протипухлинного імунітету в разі високосольової дієти є взаємодія між біфідобактеріями, як важливої частини кишкової мікрофлори, та NK-клітинами. На практиці це означає, що сіль, як мінімум, може посилити ефект імунотерапії раку й, цілком можливо, не лише в мишей, а й у людей", - підсумовує видання.