Медицина

Україна має намір до 2030 р. ліквідувати захворюваність на сказ

Україна має намір до 2030 року ліквідувати захворюваність на сказ.

Як повідомляє прес-служба Держслужби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, такі плани закладено до програми контролю сказу тварин на 2021-2030 рр., проект якої розробила Держпродспоживслужба за участю експертів проекту ЄС "Удосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні".

Як уточнює Держпродспоживслужба, за січень-березень 2021 року в Україні проти сказу було щеплено 1,1 млн тварин, при цьому виявлено 236 випадків сказу.

Сказ - вірусна хвороба тварин і людини, що характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами та 100-відсотковою летальністю. Входить до п'ятірки найбільш небезпечних зоонозів.

На сьогодні стратегія боротьби зі сказом в Україні базується на виконанні комплексу антирабічних заходів, спрямованих на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів цього захворювання, і передбачає парентеральну вакцинацію домашніх тварин (собак, котів), пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних, епізоотичний моніторинг і широку роз’яснювальну кампанію серед населення.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ