Медицина

Казахстан готовий поставити Україні вакцину проти COVID-19, зокрема як гумдопомогу

Казахстан готовий поставити Україні свою вакцину проти COVID-19 QazVac, повідомила прес-служба посольства Казахстану в Україні.

"Казахстанська сторона інформувала про розробку і виробництво власної вакцини QazVac і підтвердила готовність її постачань в Україну, зокрема як гуманітарну допомогу", - йдеться в повідомленні посольства в суботу.

Ця ініціатива прозвучала під час зустрічі міністра торгівлі та інтеграції Казахстану Бахит Султанова з міністром охорони здоров'я України Віктором Ляшком.

"З огляду на відновлення регулярного авіасполучення між країнами і підвищення ділової активності громадян двох країн, сторони домовилися опрацювати питання взаємного визнання паспортів/сертифікатів про вакцинацію проти COVID-19", - додали в дипмісії.

Султанов також зазначив у розмові, що з перших днів поширення короновірусу сторони налагодили "ефективну взаємодію в питаннях постачань гуманітарної допомоги з Китаю в Україну транзитом через Казахстан (із технічною посадкою в містах Казахстану)".

Казахстан розпочав розробку власної вакцини проти коронавірусу у березні 2020 року на базі Науково-дослідного інституту проблем біологічної безпеки. У травні 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) внесла казахстанську інактивовану вакцину проти коронавірусу до переліку кандидатних, а 29 серпня – до допущених до клінічних випробувань. Наразі вітчизняна вакцина QazVac (колишня назва "QazCovid-in") перебуває на стадії клінічних випробувань, які завершаться в липні.

У Казахстані масова вакцинація населення препаратом QazVac розпочалася 26 квітня.

Нині вітчизняну вакцину виробляють на базі НДІ проблем біологічної безпеки.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ