Медицина

Українці вакцинуватимуться безпечними зареєстрованими в Україні вакцинами - Степанов

Українці вакцинуватимуться безпечними зареєстрованими в країні вакцинами, гарантує міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Усі вакцини, які використовуватимуть в Україні, безпечні, оскільки вони проходитимуть реєстрацію в країні, їх досліджуватимуть українські експерти, яким ми довіряємо", - сказав він на брифінгу у вівторок.

Степанов нагадав, що Україна використовуватиме такі вакцини, як Pfizer/BioNTech, Sinovac Biotech, Novavax, AstraZeneca та Moderna.

Міністр уточнив, що на ринок України буде допущено вакцини, які мають проміжні результати третьої стадії клінічних випробувань, при цьому наголосивши: "Вакцину виробництва країни-агресора не буде допущено на ринок України".

Як повідомлялося, в Україні з 15 лютого розпочався другий етап навчання мобільних медичних бригад, які здійснюватимуть вакцинацію від COVID-19: практичне навчання для імунізації вакцинами Pfizer/Biontech та AstraZeneca.

Згідно з дорожньою картою, на всіх етапах вакцинальної кампанії проти COVID-19 в Україні буде створено близько 600 мобільних бригад. Наразі вже сформовано близько 350 мобільних бригад.

МОЗ планує розпочати вакцинацію проти COVID-19 з використанням двох вакцин - виробництва Pfizer/BioNTech (117 тис. доз, які будуть отримані у рамках механізму COVAX) та AstraZeneca (1 млн доз за прямими закупівлями за кошти державного бюджету та 2,2-3,7 млн доз, отриманих у рамках COVAX).

Вакцина AstraZeneca - векторна вакцина, розроблена Оксфордським університетом і британсько-шведською компанією AstraZeneca. Її необхідно вводити двома дозами з інтервалом у 28 днів. Вакцина може зберігатися до шести місяців за температури від +2 до +8 ºС.

Вакцина Pfizer-BioNTech - РНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Дві дози вакцини вводять з інтервалом у 21 день. Вакцина потребує температури зберігання не менше ніж -70 ºC. Після розмороження може зберігатися п'ять днів за температури від +2 до +8 ºС.

У рамках глобальної ініціативи COVAX Україна отримала підтвердження про постачання 16 млн доз вакцини різних виробників.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ