Медицина

Мінфін профінансує видатки на безкоштовну вакцинацію від COVID-19 і стаціонарне лікування COVID-19 - Радуцький

Міністерство фінансів профінансує у 2021 році видатки на безкоштовну вакцинацію від COVID-19 і стаціонарне лікування COVID-19, повідомив голова парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

"Мінфін виконає три вимоги комітету здоров'я нації із фінансування охорони здоров'я у 2021 році. По-перше, держава повністю профінансує безкоштовну вакцинацію населення від COVID-19. По-друге, НСЗУ отримує всі необхідні кошти для розрахунків із медичними закладами, що займаються лікуванням хворих на коронавірус. Крім того, в Бюджетному кодексі буде збережено вимогу про фінансування програми медичних гарантій у розмірі щонайменше 5% ВПП", - написав він на совій сторінці у мережі Facebook у понеділок.

Радуцький нагадав, що комітет направив уряду пропозиції щодо збільшення видатків на Програму медичних гарантій (ПМГ) на 2021 рік на 102 млрд грн, а також додатково фінансування ліків для пацієнтів із онко- та орфанними захворюваннями 7,7 млрд грн.

"На жаль, до наших пропозицій прислухалися лише частково. Але три принципові позиції ми відстояли. Мінфін виділить необхідні кошти на закупівлю вакцин і проведення вакцинації, не має виникнути проблем і з фінансуванням гарантованих "ковідних" пакетів", - сказав він.

Радуцький наголосив, що норма про виділення 5% ВВП на фінансування системи охорони здоров'я залишається в Бюджетному кодексі, "хоча були спроби її позбутися".

"Збереження норми дає нам можливість вимагати, щоб будь-які додаткові надходження в державну казну прямували на фінансування сфери охорони здоров'я", - сказав він.

Розгляд проекту державного бюджету-2021, представленого урядом до другого читання, розпочнеться у Верховній Раді у вівторок.

Як повідомлялося, у бюджетному запиті Міністерства охорони здоров'я на 2021 рік на охорону здоров'я було закладено 296 млрд грн, водночас у проекті держбюджету, поданому Кабміном до Верховної Ради, на охорону здоров'я передбачено 159 млрд грн.

Джерело: https://www.facebook.com/mihail.radutsky

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ