Медицина

У Бельгії вакцинувати населення від COVID-19 будуть безкоштовно і на добровільних засадах

Міністри, відповідальні за охорону здоров'я в бельгійському федеральному і регіональному урядах, узгодили в понеділок принцип безоплатності та добровільності вакцинації населення проти коронавірусу.

Коли національна система охорони здоров'я отримає вакцини, вони будуть доступні на безкоштовній основі, а вакцинація буде тільки добровільною, повідомляють бельгійські ЗМІ з посиланням на офіційне комюніке.

"Це буде дорого коштувати (Державній скарбниці), але це надзвичайно важлива інвестиція, як для нашої громадської охорони здоров'я, так і для нашої економіки", - заявив міністр охорони здоров'я федерального уряду Бельгії Франк Ванденбруке, пояснюючи безкоштовність цієї послуги.

Згідно з комюніке, мета - вакцинувати, мінімум, 8 млн бельгійців або близько 70% всього населення країни.

Належить визначити пріоритетні групи вакцинації, що, як пояснює влада, буде відбуватися на науковій основі і за підсумками громадських дебатів.

Також наголошується, що знадобиться специфічна організаційна робота. Вакцини надійдуть в ємностях, що містять кілька доз. Відкрита ємність, пояснюють фахівці, повинна бути використана того ж дня. Тому постає питання про вакцинацію населення групами.

"Потрібно організувати кампанію вакцинації, яка вимагатиме об'єднання людей в групи тим чи іншим чином. Знадобиться оперативна логістика, яка повинна спрацювати", - наводять ЗМІ слова міністра охорони здоров'я Ванденбруке.

При цьому він визнав побоювання частини населення щодо вакцин.

"Є люди, які сумніваються, і нині ми не можемо приймати рішення, оскільки вакцини повинні бути схвалені, але, коли вакцини будуть схвалені незалежними інститутами галузі, з цього моменту люди зможуть довіряти як у тому, що стосується позитивного впливу цих вакцин, так і безпеки їх використання", - припустив міністр.

Раніше в понеділок голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, оголошуючи в Брюсселі про плани укладення чергового, п'ятого за рахунком, контракту ЄС на закупівлю вакцини проти COVID-19 для держав-членів Євросоюзу, заявила: "На даному етапі ми не знаємо, які вакцини будуть безпечними і ефективними".

Вона пояснила, що Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) надасть дозвіл на вакцини тільки після ретельної оцінки.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ