Медицина

ПРООН (UNDP) коштами дежбюджету-2020 закуповуватиме ліки за 11 програмами

Програма розвитку ООН ПРООН (United Nations Development Programme, UNDP) коштами держбюджету-2020 закуповуватиме лікарські засоби за 11 програмами.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в ПРООН, вона стала однією з двох міжнародних організацій, обраних для закупівлі лікарських засобів і медичних виробів за 11 програмами.

ПРООН, зокрема, закупить препарати для пацієнтів із муковісцидозом (для дітей і дорослих), первинними (вродженими) імунодефіцитами, артеріальною гіпертензією, нанізмом, бульозним епідермолізом, ювенільним ревматоїдним артритом (для дітей і дорослих), орфанними захворюваннями, туберкульозом, препарати для пацієнтів у до- й післяопераційний період.

Для початку закупівель ПРООН і МОЗ мають урегулювати положення договору про надання послуг з організації та проведення процедур закупівель на 2020 бюджетний рік.

"Це звичайна щорічна процедура. Процес переговорів щодо угоди на 2020 бюджетний рік наразі триває. Після узгодження і підписання угоди ПРООН розпочне закупівлі лікарських засобів, за якими було подано тендерні пропозиції", - уточнили в ПРООН.

У міжнародній організації зазначили, що процес закупівлі здійснюватиметься згідно зі встановленими ПРООН правилами та положеннями.

Коментуючи закупівлі коштами держбюджету минулих років, в ПРООН повідомили, що організація поставила запитані обсяги препаратів, закуплені коштами держбюджету-2018. Водночас із частиною препаратів, закуплених за бюджетними програмами 2019 року, які ПРООН, згідно з угодою з МОЗ, мала поставити в 2020 році, "сталися певні затримки, спричинені збоями в ланцюжках постачань".

Зазначається, що через збій у ланцюжках постачань організація шукає нових постачальників певних лікарських засобів і медичних виробів. "Наразі всі процеси закупівель тривають, а ланцюжки постачання завірені", - запевнили в ПРООН.

Повідомляється, що переговори між ПРООН і МОЗ стосовно угоди на 2020 рік усе ще тривають. "Обидві сторони докладають максимум зусиль для врахування досвіду й уроків попередніх років, а також внесення усіх положень до документа", - повідомили в ПРООН.

Як повідомлялося, на початку вересня Кабінет Міністрів вніс до переліку міжнародних організацій, які здійснюватимуть медичні закупівлі коштами держбюджету-2020, дві міжнародні організації - британське закупівельне агентство Crown Agents і Програму розвитку ООН ПРООН (United Nations Development ProgrammE, UNDP).

З 2015 року закупівлю ліків і медвиробів за держпрограмами коштами держбюджету здійснювали три міжнародні організації - Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), який, зокрема, здійснював закупівлі вакцин, Програма розвитку ООН (ПРООН, UNDP) і британське закупівельне агентство Crown Agents.

Деякі політики критикували закупівлю ліків і медвиробів коштами держбюджету через міжнародні організації, зокрема, через неузгодженість термінів постачань і зобов'язання внести 100-відсоткову передоплату за закуповувані препарати та медвироби.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ