Медицина

НСЗУ оплачуватиме лікування гострого мозкового інсульту за підвищеним тарифом

Національна служба здоров'я України (НСЗУ) з квітня 2020 року, в рамках програми медичних гарантій, буде оплачувати лікування гострого мозкового інсульту за підвищеним тарифом - 19,5 тис. грн.

Згідно з повідомленням на сайті НСЗУ, в загальному переліку лікування гострого мозкового інсульту визначено як пріоритетна послуга.

Доктор медичних наук член-кореспондент Академії медичних наук (АМН України), лікар-нейрохірург, президент ГО "Українська асоціація боротьби з інсультом" професор Микола Поліщук зазначив, що питання лікування гострого мозкового інсульту вимагає особливої уваги.

"Наша асоціація провела моніторинг 500 відділень українських лікарень, які приймають пацієнтів з інсультами. Виявилося, що 300 з них не мають належних методів для нейровізуалізації і лікування таких хворих. Невчасно поставлений діагноз призводить до фатального лікування, в результаті якого пацієнт з інсультом гине", - процитувала прес-служба Поліщука.

Зі свого боку заступник глави НСЗУ Оксана Мовчан підкреслила, що лікування інсульту буде пріоритетним напрямом.

"Програма медичних гарантій з 2020 року запрацює в повному обсязі. До гарантованого пакета увійдуть послуги на всіх рівнях медичної допомоги. Лікування гострого мозкового інсульту є одним з чотирьох пріоритетів, яким приділятиметься особлива увага", - сказала вона.

За словами Мовчан, лікарня, в якій лікують інсульти, повинна бути оснащена відповідним медичним обладнанням для встановлення правильного діагнозу.

"Для успішного лікування пацієнта з інсультом лікарня повинна вчасно діагностувати інсульт, а це неможливо без засобів нейровізуалізації (КТ, МРТ), і почати лікування в межах терапевтичного вікна", - пояснила заступник голови НСЗУ.

Повідомляється також, що тариф за пролікований випадок інсульту складе 19,5 тис. грн. У рамках тарифу покривається підтвердження діагнозу, саме лікування, включно з ліками з Національного переліку (окрім тих, що закуповуються за окремою програмою МОЗ), і реабілітація в гострому стані.

"Цей тариф майже в тричі вищий, ніж був середньозважений тариф на лікування інсульту за рахунок медичної субвенції", - зазначила Мовчан.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ