Медицина

Практикуючі медичні НДІ мають пройти процес автономізації - Радуцький

Інститути, які здійснюють медичну практику та є клініками, мають пройти процес автономізації, вважає голова комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

"Те, що у нас Національний інститут раку (НІР) та інші інститути не пішли на автономізацію, це... не хочу говорити, що злочин, але як ми можемо зайти у програму медичних гарантій, якщо у нас немає автономізації?" - сказав він на засіданні комітету у вівторок.

Радуцький наголосив, що автономізація - "це вимога закону".

"Чому ми взагалі маємо це обговорювати?" - обурився голова комітету, коментуючи дискусію навколо небажання низки інститутів, котрі здійснюють медичну практику, зокрема тих, що входять до системи Національної академії медичних наук України (НАМНУ), проходити процес переведення в статус неприбуткового підприємства (автономізація), який дозволяв би їм увійти в реформу й отримувати фінансування через НСЗУ за пролікований випадок.

Автономізація медичних закладів передбачена законом "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення", що поклав початок реформуванню системи охорони здоров'я в Україні. Для роботи в умовах нової моделі фінансування медзаклади мають бути переведені у статус казенних і комунальних некомерційних підприємств.

Як повідомлялося, у квітні 2019 року депутати різних фракцій зареєстрували законопроект, що передбачає невключення в реформування системи охорони здоров'я медзакладів системи НАМНУ і Державного управління справами та збереження за цими медзакладами прямого фінансування з держбюджету. Раніше у квітні МОЗ повідомило про початок консультацій відомчих клінік із питань укладення договорів з НСЗУ у рамках медреформи. У пріоритетному переліку МОЗ із підготовки до роботи в медреформі були, зокрема, заклади, що перебувають у підпорядкуванні МОЗ, лікарня "Охматдит", Національний інститут раку, Інститут дитячої кардіохірургії, Інститут серця, заклади Національної академії медичних наук, заклади "Укрзалізниці", медзаклади силових відомств і ветеранів. Крім того, МОЗ створило робочу групу для підготовки установ системи Державного управління справами.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ