Медицина

Більш як половина пацієнтів з інвалідністю внаслідок психічних захворювань купують ліки за власний рахунок

Громадська організація "Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень" у квітні-травні 2019 року провела моніторинг стану виконання державних гарантій безкоштовного або пільгового доступу до лікарських засобів для осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних або психічних порушень, повідомляє ГО у Facebook .

Згідно з повідомленням, моніторинг проводився в усіх регіонах України шляхом опитування законних представників людей із психіатричними діагнозами, лікарів-психіатрів і самих людей з інвалідністю.

"Моніторинг виявив безліч складних питань, пов'язаних із безперешкодним доступом до ліків осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних або психічних порушень із застосуванням медикаментозної терапії загалом. Більшість пацієнтів, зокрема, купують ліки за власні гроші, про постанови Кабінету Міністрів України №1303 і № 333, які дають право на безкоштовні та пільгові ліки, і їх зміст не знають чи знають тільки частково, зі слів інших пацієнтів", - зазначено в повідомленні.

Крім того, моніторинг виявив, що серед переліку безкоштовних і пільгових препаратів дуже малий вибір ліків-нейролептиків, відсутні антипсихотики нового покоління з меншою кількістю побічних ефектів, а пацієнтам надається недостатня інформація про отримання комплексної консультації від психіатра, інформація з прийому лікарських засобів і про очікувані результати та можливі ускладнення.

У повідомленні наголошується, що безкоштовний або пільговий відпуск лікарських засобів здійснюється за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно. 30-40% осіб із числа тих, що перебувають на психіатричному обліку в Україні, можуть лікуватися амбулаторно.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ