Медицина

Індійська клініка пояснює затримки з трансплантацією органів українцям зростанням попиту з боку громадян Індії

 Індійська клініка "Фортіс Малар", один з лідерів із трансплантацій в Азії, пояснює затримку з трансплантацією органів українцям зростанням попиту на такі операції з боку громадян Індії.

Про це йдеться в офіційній відповіді клініки на запит громадської організації "Асоціація пацієнтів з легеневою гіпертензією України" щодо затягування термінів проведення трансплантації українським пацієнтам.

Відповідь клініки оприлюднила у Facebook глава "Асоціації пацієнтів з легеневою гіпертензією України" Оксана Александрова.

Клініка "Фортіс" заперечує, що в законодавстві Індії з'явилися нормативні акти, які обмежують можливість здійснення в Індії трансплантації органів іноземним громадянам, зокрема пацієнтам з України.

"На сьогодні немає жодних змін у федеральному законодавстві та в законодавстві штату, жодних розпоряджень щодо проведення трансплантації іноземним громадянам. І також немає змін у політиці нашої лікарні в цьому питанні", - йдеться у відповіді клініки.

Водночас у ній відзначають зростання попиту на проведення трансплантацій громадянам Індії. При цьому, згідно з чинним в Індії законодавством, аналогічним законодавством інших країн, іноземні пацієнти отримують орган для трансплантації в тому випадку, якщо ним з якихось причин не можуть скористатися громадяни Індії.

"Індійські закони дозволяють використання посмертних донорських органів для іноземців за умови, що не знайдеться відповідний індійський реципієнт, і зі зростанням індійських реципієнтів у листі очікування час очікування для міжнародних пацієнтів збільшився", - йдеться у відповіді клініки.

Водночас у клініці зазначають, що українські пацієнти прибувають до Індії для трансплантації в досить пізній стадії розвитку захворювання: "Пацієнти з України прибувають дуже пізно, не маючи можливості чекати на донорський орган".

Водночас у клініці наголосили, що на час очікування донорського органа іноземних пацієнтів забезпечують житлом.

У свою чергу Александрова зазначила, що на сьогодні Індія - єдина країна, яка погодилася приймати українських пацієнтів на програму трансплантації органів. "Єдина альтернатива: Білорусь - нирки й дорослі серця. Все. Більше нас ніхто не прийме. Іспанія, Ізраїль, Італія роблять трансплантацію лише для своїх жителів", - написала вона.

Як пояснила Александрова, інші європейські країни, об'єднані в Євротрансплант, здійснюють трансплантації для громадян країн, що входять до Євротранспланту. На їхній території розподіл донорських органів здійснює єдиний центр. І навіть якщо в якій-небудь країні не проводять операції з трансплантації (наприклад Угорщина, Словаччина), донорські органи з цієї країни надходять до загальної бази Євротраспланту, а операції для громадян цих країн роблять, як правило, в найближчих, де такі операції проводяться.

"Україна навіть якщо дуже захоче, нині не зможе стати членом цієї системи, оскільки учасник співдружності має вийти на рівень донорства щонайменше 5 осіб на 1 млн. І це лише одна з низки умов. А тепер запитайте у ваших родичів і знайомих, скільки з них підписали згоду на донорство органів?" - наголосила Александрова.

Госпіталь "Фортіс Малар" - один із лідерів з трансплантації серця і легенів в Азії. На сьогодні виконав понад 300 трансплантацій серця, легенів і комплексу серце-легені.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що українським пацієнтам, чиє лікування за кордоном уже оплачено з держбюджету, в Індії не проводяться операції з трансплантації органів через зміни в законодавстві Індії.

Як повідомлялося, у квітні 2019 року розробники презентували МОЗ України базовий продукт Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ). У МОЗ планують повністю запустити систему з 1 січня 2020 року.

ЄДІСТ - єдиний інформаційний простір для налагодження нової системи трансплантації. До розробки програмного забезпечення інформаційної системи були залучені міжнародні експерти, зокрема розробники зі США.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ