Медицина

Гройсман пропонує прискорити впровадження системи 2Д-кодування пакування ліків

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вважає за необхідне прискорити впровадження системи 2Д-кодування пакування лікарських засобів.

"Вважаю, що п'ять років - це довго. Треба трохи допрацювати, нехай це буде трохи шокова терапія для фармвиробників, але я просив би вивчити можливість це прискорити", - сказав він на засіданні уряду в середу, коментуючи ініціативу Міністерства охорони здоров'я і МЕРТ щодо впровадження такої системи протягом п'яти років.

Презентуючи систему 2Д-кодування пакування ліків, заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик зазначив, що ця система впроваджуватиметься спільно з МЕРТ, оскільки потім вона її буде поширено не лише на ліки, а й на інші товари.

"Ми пропонуємо впровадити цю систему поетапно, щоб не було шоку для фармвиробників. У 2019-2020 рр. це буде пілотний проект на добровільних засадах, в 2021-2022 рр. - поступове впровадження обов'язкового маркування окремих препаратів, які фінансуватимуться за кошти держбюджету. І третій етап - обов'язкове маркування для всіх ліків рецептурної групи і тих, що входять до Нацпереліку (лікарських засобів - ІФ)", - сказав він.

При цьому Р.Ілик відзначив наявність проблеми присутності на фармринку контрафактної та контрабандної продукції, а також те, що з лютого 2019 року для країн Євросоюзу введено обов'язкову норму про присутність відповідного маркування на пакуваннях ліків.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ