Медицина

Кліндослідження можуть забезпечувати доступ пацієнтів до сучасного лікування за нестачі фінресурсів - думка

Клінічні дослідження лікарських засобів в умовах недофінансування системи охорони здоров'я можуть забезпечувати доступ пацієнтів до сучасного лікування, вважає член парламентського комітету з питань охорони здоров'я Костянтин Яриніч.

"В охороні здоров'я ситуація непроста: на 2019 рік у проекті держбюджету на охорону здоров'я передбачено 3,1% ВВП, тоді як у 2018 році - 3,5% ВВП. На пацієнтів і їхніх рідних лягає величезне фінансове навантаження. Фінансування лікування можуть дозволити собі не всі, тому клінічні дослідження можуть стати одним із варіантів здешевлення лікування. У нас немає іншого виходу, як збільшувати кількість клінічних досліджень", - сказав він на з'їзді Української асоціації клінічних досліджень у Києві в середу.

Депутат вважає, що Україна може збільшити кількість клінічних досліджень щонайменше вдвічі. Водночас інфраструктура для проведення кліндосліджень потребує вдосконалення.

"Давайте не забувати: медперсонал, що бере участь у дослідженнях, отримує за свою роботу винагороду, медичний заклад, де проводяться кліндослідження, отримує винагороду, пацієнт отримує безоплатну меддопомогу, діагностику та моніторинг. Є потенціал як мінімум удвічі збільшити клінічні дослідження та розширити спектр захворювань, які вони покривають", - сказав він.

Коментуючи агентству "Інтерфакс-Україна" вплив змін, що відбуваються в системі охорони здоров'я, на сферу кліндосліджень, К.Яриніч сказав, що автономізація медзакладу створює передумови для активізації участі клінік у міжнародних дослідженнях.

"У рамках автономізації комунальні клініки тепер можуть набирати співробітників для проведення клінічних досліджень, раніше такої можливості не було. Це розширює можливість участі в клінічних дослідженнях", - сказав він.

Як повідомлялося, раніше Європейська бізнес асоціація неодноразово висловлювала занепокоєння щодо скорочення кількості міжнародних клінічних досліджень ліків, які проводять в Україні. Зокрема, в 2014 році було зареєстровано 188 таких досліджень, у 2015-му - 144, у 2016-му - 135. З огляду на скорочення кількості кліндосліджень щороку близько 6 тис. пацієнтів в Україні не могли отримати лікування.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ