Медицина

МОЗ спростувало інформацію про виплату "розрахункових" для працівників медзакладів, що автономізуються

Міністерство охорони здоров'я України спростовує інформацію про виплату "розрахункових" для працівників медичних закладів, які реорганізовуються у комунальні некомерційні підприємства (КНП, автономізація).

"Деякі посадові особи виходять у медіа із заявами про те, що нібито внаслідок автономізації медзаклади несуть додаткове фінансове навантаження. Ці заяви не відповідають дійсності", - повідомляє прес-служба МОЗ.

У відомстві зазначають, що реорганізація медзакладу в КНП передбачає лише зміну організаційно-правової форми.

"Автономізація - це не реальні зміни в організації праці, і скорочення працівників на реорганізованому підприємстві фактично не відбувається. Тому під час автономізації медзаклади не мають припиняти дію трудового договору з працівниками. У разі реорганізації медзакладу дія трудового договору працівника продовжується", - повідомляє прес-служба.

У МОЗ наголошують, що оскільки трудовий договір працівника зберігає свою силу, до нього не застосовуються процедури, пов'язані із вивільненням працівників, у тому числі виплати "розрахункових".

Як повідомлялося, Верховна Рада 19 жовтня 2017 року підтримала в другому читанні та в цілому законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів (№6327), який дає старт медичній реформі, зокрема змінам у системі фінансування медичних послуг. Для входження в реформу медичний заклад має пройти автономізацію та отримати статус КНП.

У квітні 2017 року ВР ухвалила закон №2309-д про вдосконалення законодавства в питаннях діяльності закладів охорони здоров'я, що передбачає, зокрема, надання автономії клінікам у питаннях господарських діяльності. Закон забороняє приватизацію державних і комунальних лікарень і передбачає переведення медзакладів зі статусу бюджетних установ у статус КНП, а також можливість офіційно оплачувати надану медзакладом меддопомогу за кошти різних фінансових джерел - державного, обласного, міського та районного бюджетів, страхових компаній, фондів, коштів будь-яких юридичних осіб і фізичних осіб.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ