Медицина

Кабмін відсторонив керівництво Держлікслужби за необґрунтовану заборону на деякі вакцини

Уряд відсторонив голову Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) Наталію Гудзь та її першого заступника Владислава Цілину за фактами необґрунтованого введення заборони на різні вакцини протягом останнього року.

Як повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я, таке рішення ухвалено у середу.

"Держлікслужба в 2018 році неодноразово ухвалювала необґрунтовані рішення про тимчасову заборону на реалізацію та застосування різних вакцин. Ідеться про заборону вакцин проти туберкульозу, гепатиту В, поліомієліту, дифтерії, правця та кашлюку", - повідомляє прес-служба.

Рішення уряду України було ухвалено після звернення Міністерства охорони здоров'я до прем'єр-міністра з проханням ініціювати притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб Держлікслужби.

Крім того, проти керівництва Держлікслужби ініційовано дисциплінарне провадження.

У МОЗ зазначають, що Н.Гудзь і В.Цілина виносили ці заборони "всупереч встановленому порядку застосування тимчасових заборон", не маючи достатніх підстав і фактів, які свідчили б про необхідність таких заборон.

"У кожному конкретному випадку необґрунтованих заборон висновки протоколів розслідування регіональних груп доводили, що загроз немає. Водночас через такі дії керівництва Держлікслужби щоразу зупинявся процес імунізації українців: діти не могли одержати свої щеплення за Календарем профілактичних щеплень, оскільки вакцини було заборонено. А публікація таких розпоряджень Держлікслужби у ЗМІ призвела до дискредитації імунізації та збільшення загрози відмов громадян від вакцинації", - наголошують у МОЗ.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ