Медицина

МОЗ ініціювало відпуск наркотиків і психотропних речовин за електронними рецептами

Міністерство охорони здоров'я України має намір впровадити електронну форму рецепта на наркотичні та психотропні препарати (рецептурний бланк за формою №3).

Відповідний проект наказу відомства про внесення змін до правил виписування лікзасобів і медвиробів, порядок їх відпуску з аптек, а також інструкцію зі зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків оприлюднено на сайті МОЗ.

"Рецептурні бланки форми ф-1 та ф-3 можуть також виписувати у формі електронного документа", - йдеться в тексті проекту нових правил.

Згідно з пояснювальною запискою до проекту, впровадження електронної форми рецепту ф-3 підвищить прозорість і підконтрольність операцій під час призначення наркотичних лікзасобів.

Згідно з проектом змін до правил виписування рецептів також пропонується закріпити норму, відповідно до якої на одному рецептурному бланку ф-3 наркотичні або психотропні препарати можуть бути виписані в обсязі, достатньому для 10-денного курсу лікування.

Електронні рецепти на наркотичні засоби і психотропні речовини зберігаються, як і рецепти в паперовому вигляді, протягом п'яти років, без урахування поточного року.

Як повідомлялося, наприкінці травня 2018 року МОЗ затвердило зміни до правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, що впроваджують електронні рецепти. Проте дія відповідного наказу не поширювалася на виписування лікарями і відпуск з аптечних закладів наркотичних засобів і психотропних речовин.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ