Медицина

Стартувала "друга хвиля" укладення договорів з медичними закладами первинної медичної допомоги

Національна служба здоров'я України (НСЗУ) 25 липня оголосила "другу хвилю" підписання договорів із закладами первинної медичної допомоги для переходу на новий механізм фінансування у рамках медреформи, повідомила прес-служба відомства.

"Із 25 липня по 3 серпня медзаклади можуть подати заяви про укладення договорів із Нацслужбою здоров'я. Таким чином, вони зможуть отримувати плату за медичні послуги за принципом "гроші йдуть за пацієнтом", - йдеться в повідомленні.

Термін подання заяв закінчується о 18:00 3 серпня.

У службі також рекомендували закладам подавати заяви до 31 липня, щоб у разі наявності помилок у медзакладів залишився час до 3 серпня на їх виправлення. Договори між НСЗУ та медзакладами, які виконали всі умови, буде підписано до 15 серпня.

Для укладення договору з медичним закладом останній має відповідати низці вимог НСЗУ, зокрема, бути підключеним до електронної системи охорони здоров'я, оснащеним відповідно до вимог табеля оснащення, мати ліцензію на здійснення господарської діяльності з медичної практики.

Як повідомлялося, з 1 липня 2018 року 152 заклади первинної медичної допомоги, які виконали всі умови НСЗУ і підписали з нею договори, почали працювати за новим принципом фінансування - "гроші йдуть за пацієнтом". Згідно з ним, пацієнт обирає собі сімейного лікаря (терапевта, педіатра) незалежно від місця реєстрації. Лікар, у свою чергу, отримує дохід, що залежить від кількості пацієнтів, які підписали з ним декларації. За оцінками МОЗ, створення конкуренції між медичними закладами, а також лікарями дасть змогу поліпшити якість медичних послуг і значно підвищити медпрацівникам рівень оплати праці.

Базовий тариф за пацієнта, який підписав декларацію з лікарем, становить 370 грн. До базового тарифу застосовуються вікові коефіцієнти: за дитину до 5 років - 4 (1480 грн), для дітей від 6 до 17 років - 2,2 (814 грн), для дорослих від 18 до 39 років - 1 (370 грн), для дорослих від 40 до 64 років - 1,2 (444 грн), для людей старше 65 років - 2 (740 грн).

Медзаклади, які вже почали роботу за новим принципом, за перший місяць сумарно отримали 244 млн грн.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ