Медицина

Діти в таборі на Київщині отруїлися простроченим йогуртом

Діти, які отруїлися в дитячому оздоровчому закладі санаторного типу "Славутич" (с.Циблі Переяслав-Хмельницького району Київської області), отримали від тренерів йогурт, термін зберігання якого саме добіг кінця, продукт перед видачею зберігався без дотримання належного температурного режиму.

Як повідомив в середу відділ взаємодії з громадськістю та ЗМІ Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів (Дерпродспоживслужби), за результатами санітарно-епідеміологічного розслідування встановлено, що станом на 2 липня в закладі перебували 226 дітей. Серед них у супроводі трьох тренерів - 26 дітей з Києва та Київської області, які відвідують ДЮСШ Дерюгіних.

"З'ясувалося, що 30.06.2018, згідно з меню, 226 дітям закладу на полуденок видали йогурти з наповнювачем "Злаки" із лактулозою місцевого виробника, термін споживання яких закінчувався 01.07.2018. (...) Під час епідрозслідування встановлено, що 30.06.2018 тренери вилучили у вихованців 26 йогуртів, виданих на полуденок, і зберігали їх без дотримання відповідного температурного режиму в своїх кімнатах і повернули дітям для вживання через добу", - наголошується в повідомленні.

У Держпродспоживслужбі зазначили, що 12 хворих дітей є членами однієї групи (вихованці ДЮСШ). Станом на 3 липня погіршення стану здоров'я дітей з інших груп не реєструвалося.

Слід зазначити, що всі діти харчувалися в одній їдальні.

Крім того, у Держпродспоживслужбі повідомили, що станом на 3 липня одна дитина з попереднім діагнозом "енцефаліт" перебуває у важкому стані в Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит", ще 11 у задовільному стані: з них 10 дітей батьки забрали додому, одна дитина залишається в ізоляторі табору.

У свою чергу, завідувач відділенням інтенсивної терапії гострих інтоксикацій "Охматдиту" Олександр Урін в середу повідомив журналістам, що стан цієї дівчинки стабільно важкий, вона перебуває на апараті штучної вентиляції.

"У неї на цьому етапі поліорганна недостатність - це ураження кількох органів і систем. Це вкрай важкий стан. Вона у комі... На тлі апаратного лікування є невелика стабілізація стану, що дає нам надію", - розповів він.

О.Урін наголосив, що батьки дівчинки не дозволили озвучувати подробиці про її діагноз і самопочуття.

Водночас на сайті Міністерства охорони здоров'я в середу з'явилося повідомлення про ситуацію з отруєнням дітей у таборі "Славутич", в якому зазначено, що стан дитини, госпіталізованої до лікарні "Охматдит", стабільно важкий і не пов'язаний з отруєнням.

Як повідомлялося, в приватному дитячому таборі "Славутич" 11 дітей звернулися по медичну допомогу з розладом травлення, ще одна дівчинка - у реанімації в стані коми.

За фактом масового отруєння дітей прокуратура Київської області відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України.

У прокуратурі також зазначили, що у виробництві господарських судів розглядаються справи за позовами прокуратури Київської області щодо повернення майна дитячого табору "Славутич" у державну власність. Прокуратура області встановила, що товвриство, яке орендує державне майно, незаконно здійснило його реконструкцію і безпідставно оформило право власності на дитячий табір.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ