Медицина

МОЗ має намір змінити механізм фінансування гемодіалізу

Міністерство охорони здоров'я України має намір змінити механізм фінансування лікування пацієнтів методом гемодіалізу, а також впровадити для медичних установ єдиний тариф на цю послугу.

Про це повідомила прес-служба Антимонопольного комітету України (АМКУ) за результатами зустрічі з представниками МОЗ та Міністерства економічного розвитку і торгівлі щодо виконання рекомендацій щодо здійснення заходів, спрямованих на розвиток конкуренції на ринку обладнання та витратних матеріалів для гемодіалізу.

Згідно з повідомленням, єдиний тариф на послугу з гемодіалізу для медустанов планується впровадити в незалежності від їх форми власності.

У міністерстві планують створити систему електронного обліку пацієнтів, які потребують лікування методом гемодіалізу, а також умови для розвитку конкуренції на ринках відповідних медичних виробів.

Реалізація даних заходів сприятиме збільшенню кількості медустанов з надання послуги з гемодіалізу, а також поліпшенню якості її надання, розраховують у відомстві. Крім того, у пацієнта з'явиться можливість самостійно вибирати і змінювати установа, в якому він отримує медичну допомогу.

Як зазначено в повідомленні АМКУ, в Мінекономрозвитку говорять про відсутність проблем з проходженням процедури оцінки відповідності медвиробів для діалізу, а також із закупівлею витратних матеріалів для нього в порівнянні з іншого фармпродукцією.

Як повідомлялося, в жовтні 2017 року АМКУ надав Міністерству охорони здоров'я і МЕРТ обов'язкові для розгляду рекомендації щодо запобігання порушенню законодавства про захист економічної конкуренції на ринку товарів і послуг з гемодіалізу. Зокрема, комітет рекомендував розробити та затвердити техумови або стандарти, які регулювали б взаємозамінність витратних матеріалів для кожного з апаратів гемодіалізу, експлуатованих в лікарнях України.

Крім того, АМКУ рекомендував розробити та затвердити доповнення до протоколів медичної допомоги пацієнтам з п'ятої стадією ниркової недостатності з застосуванням гемодіалізу або перитонеального діалізу. Зокрема, вказати показання, підстави і порядок переведення цих пацієнтів з використання витратних матеріалів одного виробника на витратні матеріали іншого, а також розробити нормативні документи по стандартизації вимог до формування предмета закупівлі з урахуванням властивостей витратних матеріалів для гемодіалізу по їх взаємозамінності та оригінальності.

Згідно з міжнародними стандартами лікування, кожному пацієнтові потрібно не менше 156 процедур гемодіалізу в рік.

Раніше МОЗ розробило і винесло на громадське обговорення проект постанови Кабміну щодо створення реєстру пацієнтів, які потребують лікування методом ниркової замісної терапії.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ