Интервью

НЕФКО реализует Программу "зеленого" возобновления Украины, проекты соответствуют принципам ESG - главный советник по инвестициям НЕФКО Юлия Шевчук

Эксклюзивное интервью с главным советником по инвестициям НЕФКО Юлией Шевчук

Текст: Оксана Гришина

(приводится на украинском языке)

- Які проєкти НЕФКО було завершено вже під час війни? Які труднощі були з ними? Як корегувались проєкти за дефіциту фінансування?

- В листопаді ми завершили основну частину масштабного проєкту в Чернівцях, в рамках якого було капітально відремонтовано шістнадцять шкіл, п’ятнадцять дитячих садочків та два заклади охорони здоров’я. Модернізація ще однієї громадської будівлі завершиться наступного року.

Наразі ми активно працюємо над впровадженням проєктів, які стосуються ремонту житла для ВПО, наприклад, у містах Ківерці та Хмельницький.

З проєктами ремонту житла виникають проблеми із подовженим терміном проєктування, складнішими роботами, ніж планували, та подорожчанням у зв’язку зі значною модифікацією будівель. Наприклад, коли медичну установу, яка не використовувалася містом до війни, було перепрофільовано на житло для ВПО. Крім того, довший термін реалізації проєктів пов'язаний з тим, що гуртожитки та інші будівлі старі, радянського типу й у поганому стані, із загальними кухнями та душовими на поверхах. При цьому наші проєкти їх перебудовують на сучасне житло, здебільшого на окремі квартири.

Завершення деяких проєктів перенесено на наступний рік у зв’язку із нестачею людських ресурсів, тому що триває мобілізація. Деякі міста перевантажені проєктами відбудови та іншими питаннями, пов’язаними із війною, що також спричинило затримку. В такій ситуації дуже важливо мати досвідчених консультантів та гнучкі правила донора щодо ухвалення рішень стосовно змін у проєктах. Тут ми знайшли повне розуміння з боку донора, Європейського Союзу, який націлений на результат та швидке впровадження проєктів.

НЕФКО має великий досвід проєктів у будівлях, тому ми закладаємо значний рівень непередбачуваних витрат на рівні до 15% від загальної вартості проєкту. Зазвичай таких коштів вистачає на покриття можливого дефіциту фінансування.

- Серед проєктів, модернізованих за підтримки НЕФКО в Чернівцях, наприклад, є пам’ятки архітектури. Які труднощі виникають в роботі з такими об’єктами? Яких результатів зі зменшення тепловитрат вдалося досягти? Як вирішувалося завдання забезпечити інклюзивність?

- Втілення енергоощадних заходів в історичних будівлях – складне завдання на всіх етапах. Отримати дозвіл на початок будівництва для об’єктів культурної спадщини непросто, адже до цього залучені кілька міністерств, тому це питання потрібно брати до уваги під час планування робіт, адже це може забрати час. На щастя, ми провели консультації з профільним міністерством за участі фахівців міста, проєктувальника, підрядника та НЕФКО. Завдяки спільним зусиллям було вирішено деякі принципові питання для успішної реалізації проєкту.

Через значну кількість обмежень щодо можливих будівельних робіт в цих закладах досить важко знайти шляхи для ефективних енергоощадних рішень. Але можна із впевненістю сказати, що ми максимально ефективно використали заплановані кошти, зумівши зберегти та покращити архітектурний вигляд будівель і водночас знизити планові показники використання енергоресурсів в середньому на 30%. З огляду на наш досвід роботи з подібними будівлями, це досить значний результат.

Перелік заходів, що зазвичай втілюються на об’єктах зі складною архітектурою, включає встановлення нових вікон і дверей та відновлення огороджувальних конструкцій і фасаду зі збереженням архітектурних елементів. Також проводиться реконструкція системи опалення, що передбачає заміну приладів та труб опалення і встановлення системи вентиляції з рекуперацією, та реконструкція системи освітлення. Також може здійснюватися модернізація внутрішніх інженерних мереж, утеплення горища та встановлення пандусів для маломобільних груп населення.

Що стосується результатів, в будь-якому разі місто отримало оновлені та енергоощадні будівлі навчальних закладів, а діти, персонал та відвідувачі – комфортні умови перебування. Але наразі складно говорити мовою конкретних цифр, адже ми поки що маємо лише розрахункові показники. Оскільки реконструкцію більшості будівель було завершено під час введення карантину, а потім почалась війна, ці обставини ускладнюють об’єктивну оцінку фактичного споживання енергоносіїв через значні зміни в режимі роботи закладів освіти.

Фактичні показники енергоспоживання в таких будівлях ми плануємо отримати навесні 2024 року після завершення опалювального сезону. Потім цю інформацію порівняють із запланованими показниками, враховуючи різноманітні фактори, що впливають на режим експлуатації будівель. Однією з особливостей проєктів НЕФКО є моніторинг результатів протягом щонайменше п’яти років після завершення робіт, що дозволяє нам використати цей досвід для вдосконалення майбутніх проєктів.

- Розкажіть про стан реалізації двох нових проєктів в Україні – житло для ВПО та відновлення інфраструктури.

- Стосовно програми "Житло для ВПО", що передбачає будівництво нового житла в дев’яти громадах та ремонт будівель бюджетної сфери у двох громадах, можемо повідомити про те, що підготовчі будівельні роботи вже почалися у двох громадах.

В усіх інших містах продовжується проєктування. Ми завершили процедуру попередньої кваліфікації підрядників, тобто перший етап закупівлі. Ми організували закупівлю у два етапи з метою оптимізації часу: під час розробки проєктно-кошторисної документації паралельно проходив перший етап. Наразі другий етап закупівлі робіт триває майже в усіх містах.

Стосовно програми відновлення критичної інфраструктури можемо повідомити, що майже усі закупівлі закінчено. Роботи почалися в таких громадах Київської області, як Немішаєве, Ірпінь, Бородянка та Димер. Ці роботи пов’язані із прокладанням трубопроводів для водо- та теплопостачання, встановленням системи диспетчеризації та теплового насосу й ремонтом котельні. Нові роботи стартують щотижня.

- Які вимоги до самих проєктів (з точки зору "зеленого" будівництва та інклюзивності)?

- НЕФКО запровадила Програму "зеленого" відновлення України, тому всі наші проєкти мають відповідати сучасним принципам ESG (абревіатура походить з англійської мови й означає "environmental, social, governance", тобто "екологічні, соціальні та управлінські фактори"). Наведу приклади того, як наші проєкти впроваджуються відповідно до принципів ESG.

Щодо екологічного принципу: кожен проєкт передбачає використання "зелених" технологій, як-от сонячних панелей, теплових насосів, біомаси тощо. Відповідно до грантової угоди, існує заборона на використання небезпечних матеріалів, як-от азбест тощо.

Щодо соціальної важливості: громади мають зобов’язання перед донором дотримуватися прозорої процедури розподілу соціального житла відповідно до законодавства України.

Згідно з найкращими принципами корпоративного управління до всіх проєктів НЕФКО включено аспекти прозорості та боротьби з корупцією. До прикладу, ми впровадили комплексні процедури комплаєнсу або перевірки ділової репутації для громад, консультантів і підрядників, які застосовуються перед кожним важливим етапом проєкту.

- Під час щорічних зборів групи Світового банку та Міжнародного валютного фонду Банк розвитку Ради Європи, Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк і Світовий банк домовилися гармонізувати процедури закупівель для інвестування в державний/регіональний сектор, які вони фінансують в Україні. Як ваші процедури (відбору проєктів та закупівель) адаптовані до цього меморандуму?

- Наскільки ми перевіряли, цей документ ще не підписано.

- Чи наразі відчувається дефіцит компаній/людського ресурсу/будматеріалів під час реалізації проєктів? Чи є в іноземних компаній зацікавленість щодо проєктів відновлення в Україні?

- Широкомасштабне відновлення України ще не почалося, оскільки тривають воєнні дії. Зараз впроваджуються більш точкові проєкти, спрямовані на задоволення житлових потреб ВПО та відновлення зруйнованої критичної інфраструктури. За період від початку війни зацікавленість в участі в наших тендерах висловили близько 300 компаній. Більшість із них українські компанії, однак були й іноземні.

На мою думку, іноземні компанії мають велике бажання брати участь у відбудові України та програмах страхування й підтримки від країн їхнього походження, особливо від країн ЄС. Наприклад, я спілкувалася з фінськими компаніями, які є професіоналами у сферах будівництва лікарень, шкіл та іншої інфраструктури. Дуже показовим є те, що одна з найбільших делегацій із 80 осіб на конференції з відбудови України ReBuild Ukraine, що проходила у Варшаві в листопаді цього року, представляла фінські компанії. Вони приїхали з метою пошуку партнерів та проєктів, оскільки в їхній країні вже немає великої потреби в таких проєктах. Однак, на жаль, вони часто стикаються з проблемами пошуку українських партнерів та бюрократичної системи України.

- Чи є плани щодо розширення програм?

- Ми працюємо над низкою проєктів в рамках Програми "зеленого" відновлення України та на додачу до ЄС маємо домовленості щодо надання фінансування від країн Північної Європи, як-от Фінляндія, Данія, Швеція та Норвегія.

Реалізація проєктів передбачатиме ремонт, реконструкцію, перебудову й нове будівництво громадських будівель – шкіл, дитячих садочків, закладів охорони здоров’я – із впровадженням найсучасніших рішень з енергоефективності (наприклад, концепція будівництва майже нульового енергоспоживання). Крім того, в рамках проєктів здійснюватимемо модернізацію об'єктів централізованого теплопостачання, перехід на відновлювану енергію (біомаса, сонце, біогаз тощо), відновлення інфраструктури водопостачання та водовідведення.

НЕФКО не припинила свою підтримку та діяльність в Україні з початком повномасштабного вторгнення, і ми продовжуватимемо працювати й надалі, щоб сприяти застосуванню більш ефективних, енергоощадних та "зелених" технологій. 

Реклама
Реклама

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ

ПОСЛЕДНЕЕ