14:40 10.06.2022

И. о. гендиректора МЗУ: Война подтвердила наше видение необходимости реализовать концепцию закупочного агентства полного цикла

9 мин читать
И. о. гендиректора МЗУ: Война подтвердила наше видение необходимости реализовать концепцию закупочного агентства полного цикла

Заместитель генерального директора по развитию информтехнологий ГП "Медицинские закупки Украины", и.о. гендиректора ГП (на период военного положения) Алена Жужа рассказала агентству "Интерфакс-Украина" об особенностях медицинских закупок во время войны и о том, как предотвратить риски военного времени 

Подается на украинском языке

Автор: Анна Левченко

-  Як розпочалися закупівлі за бюджет 2022 року? Закупівлі цього року вже враховували воєнні потреби?

-  Перші закупівлі, які розпочалися в 2022 році, уже враховували потреби воєнного стану. Перелік препаратів, який нам був доведений від МОЗ, доповнили додатковим напрямом. Він передбачав закупівлю 6 позицій.

 За іншими напрямами ми вже законтрактували 110 позицій за кошти 2022 року, що становить 13,4% від загальної кількості. Ще 138 позицій перебувають на етапі підписання угод. Ми вже отримали перші поставки товарів, що були закуплені цьогоріч. 

-  Як ви здійснюєте закупівлі?

-  Зараз діє 169 Постанова КМУ, що визначає особливості здійснення закупівель в період воєнного стану. Цей документ передбачає, що публічні закупівлі здійснюються без використання системи Prozorro і, відповідно, визначення порядку здійснення закупівель і контрактування - це виключне право замовника. Фактично, кожен публічний замовник може просто укладати прямі договори і це дійсно забезпечує швидкі закупівлі, але є питання щодо їх відкритості і наміру досягти найнижчої вартості закупівлі. Для нас важливо зараз підвищити швидкість закупівель, проте також необхідно забезпечити конкурентність і отримати найнижчі ціни, наскільки це можливо в умовах воєнного стану. Ми продовжуємо керуватись нашими принципами щодо ефективності, прозорості, запобігання корупції, тому ми адаптували нашу роботу до змін в законодавстві.  

Нами було прописано окремий бізнес-процес, який визначає чіткий порядок дій при проведенні закупівель товарів під час воєнного стану.

Із основних етапів: закупівлі в період воєнного стану розпочинаються з того, що ми надсилаємо запит на комерційні пропозиції (КП) на ринок. Далі ми опрацьовуємо отримані КП, кваліфікуємо постачальників, проводимо аукціон на пониження ціни. На початках ми проводили аукціони через електронну пошту. Потім, для кращої ефективності та управління процесом, ми розробили власне ІТ-рішення. Зараз проводимо аукціони в нашій системі MedData за допомогою окремого модулю. Логіка проведення аукціонів за аналогією Prozorro зберігається. Постачальникам призначається день аукціону за конкретною позицією, вони мають три раунди на зниження ціни. Переможець може бути розглянутий як потенційний постачальник, якщо не відкличе свою комерційну пропозицію. Зараз ми працюємо над вдосконаленням відповідного функціоналу, зокрема, над можливістю публічного моніторингу інформації.

Крім того, серед новацій цьогорічних закупівель - використання платформи SAP Ariba. Це міжнародна закупівельна платформа, де працюють тисячі постачальників з усього світу. Так ми, наприклад, закупили 400 ВАК- апаратів та 10 000 одноразових наборів до них для допомоги пораненим у постачальника, який раніше ніколи не працював на українському ринку. 

-  Цей новий порядок проведення торгів стосується тільки воєнних товарів чи всіх?

-  Наразі він стосується всіх товарів, оскільки поточна редакція постанови це передбачає. Зміни можуть бути найближчим часом, але поки що працюємо за описаним алгоритмом.

-  Як, за вашими спостереженнями, новий механізм вплинув на ціни?

-  На ціни впливає, в першу чергу, курс валют, який зараз є дуже нестабільним. Постачальникам важливо працювати із ризиками, враховуючи те, що поставка ліків - це процес, що у більшості випадків потребує часу на виробництво. Деякі постачальники зараз не готові співпрацювати.

-  Українські чи іноземні?

-  Скоріше мова про нерезидентів, але насправді таких не багато. Більшість наших постачальників все ж надали комерційні пропозиції. Українські постачальники співпрацюють, якщо не зазнали значних втрат через бойові дії.

-  Яке зростання цін при закупівлях ви вже бачите? Умовно кажучи, "Аспірин" минулого року продавався за 20 грн, а сьогодні за нього просять 35 грн?

-  У більшості ситуацій підвищення цін співпадає з підвищенням курсу валют. Але є такі товари, що не подорожчали, і нам вдалося навіть заощадити кошти на таких закупівлях. Завжди, коли ми бачимо підвищення ціни, запрошуємо офіційне пояснення від постачальника.

-  Про зміни цін на товари порівняно з 2021 роком ми зможемо зрозуміти після закупівлі товарів?

-  Так.

-  Як зараз відбувається логістика?

-  Вплив війни на логістику ми відчули з самого початку. На якийсь час поставки і розвезення зовсім зупинились. Більшість логістичних компаній відмовлялися везти товари в місця активних бойових дій, у них немає можливості доїхати до окупованих територій. Але ми почали знаходити рішення і зараз маємо активні маршрути по тим територіям, які контролюються українською владою та де немає бойових дій. Важливим фактором є переміщення людей, тому ми збільшуємо розподіли в ті регіони, де перебувають внутрішньо переміщені особи. 

Війна підтвердила наше бачення необхідності реалізувати концепцію закупівельної агенції повного циклу. Наразі відновлено процес приєднання до нас складських та логістичних потужностей у межах реорганізації іншого державного підприємства в сфері відання МОЗ України.

Зрозуміло, що закупівлі за бюджет 2022 року відбуваються вже за новими правилами і з новою логістикою, а що по закупівлях 2021 року?

-  Ми закупили 92% від доведених у 2021 році кількостей. Цей відсоток суттєво зріс у порівнянні з попереднім роком, оскільки в 2020 році він становив 72%. Минулого року ми закуповували не тільки за централізованими напрямами МОЗ, а й за іншими програмами. Зокрема, мова про закупівлю кисневих станцій, машин швидкої допомоги, ангіографів, ендоскопів, лабораторного обладнання для скринінгу новонароджених, ПЛР тестів та манекенів. 

Станом на зараз за централізованими напрямами МОЗ ми отримали 85% товарів, закуплених у 2021 році. Загальна їх вартість складає 3,66 млрд грн. Поставки тривають. Втім, деякі контрагенти просять перенести терміни поставок через складнощі з логістикою. Ми активно працюємо над тим, щоб усе по максимуму було доставлено. Наприклад, були випадки, коли приймали товар у Львівській області на кордоні. 

-  Якщо говоримо про закупівлі великої медичної техніки, то скільки одиниць потрапили на непідконтрольні на сьогоднішній день території?

-  Розвезення медичного обладнання, що було закуплене в 2021 році, частково відбувалось до початку повномасштабної війни росії проти України. Тож такі випадки точно були. Конкретну цифру зараз сказати складно. Проте більшість поставок обладнання були на початку війни і тривають зараз. Наприклад, поставки ендоскопів ще тривають. Вносяться зміни в накази про розподіл з подальшою можливістю перерозподілити обладнання в області, що будуть звільненні від окупації.

Поставки лабораторного обладнання поки призупинені за рішенням МОЗ. Це, в основному, закупівлі 2021 року. 

-  У 2021 році ДП МЗУ також закуповувало автомобілі швидкої медичної допомоги. Як з ними справа?

-  У перші дні війни відбулася поставка 117 машин швидкої допомоги, що складає 13% від кількості, що ми закупили. Зараз працюємо над тим, щоб всі машини приїхали до нас. 

-  Як ви співпрацюєте з міжнародними закупівельними організаціями?

-  Міжнародні закупівельні агенції здійснюють закупівлі вакцин та засобів для трансплантації. Також вони закуповують два препарати від COVID-19, а ще два закуповуємо ми.

 Загалом, наскільки я знаю, робота по міжнародним закупівлям відновлена, але вона йде окремо від наших закупівель. Ми маємо свої бюджетні напрями, вони - свої.

-  На базі МЗУ створено інформаційну систему MedData, через яку також відбувається облік гуманітарної допомоги. Скільки зараз прибуло гуманітарної допомоги медичного напряму?

-  Якщо говорити про ті цифри, які ми бачимо у MedData, то це понад 200 млн доларів гуманітарної допомоги медичними товарами. Коли гуманітарка приїжджає на логістичні хаби в Україну, інформація про неї вноситься в MedData і там же здійснюється розподіл допомоги. 

-  Дуже багато людей, які виїхали за кордон, зараз збирають гуманітарну допомогу, пакують якісь ящики, щось кудись везуть. Ця гуманітарна допомога потрапляє в вашу систему?

-  Через нашу систему обліковується гуманітарна допомога, яку від партнерів отримує Україна як держава. Це допомога від фармкомпаній, урядів дружніх країн, великих волонтерських ініціатив. Якщо мова про ініціативу приватної особи, така поставка може відбутись поза MedData. Але, якщо це допомога державі, яка адмініструється і розподіляється через МОЗ, вона проходить через систему.

-  Де перебуває гуманітарна допомога? На ваших складах?

-  В Україні було створено ряд регіональних і національних логістичних хабів, у які надходить гуманітарна допомога. Тому процес логістики виглядає приблизно так: гуманітарка приїжджає на національний хаб, розподіляється по регіональним, а звідти розподіляється в заклади охорони здоров'я.

-  Коли МОЗ чи хтось інший отримує гуманітарну допомогу, хто несе відповідальність за те, щоб ці ліки чи інші медичні товари були доставлені безпечно з дотриманням всіх умов?

-  Всю координацію доставки здійснює МОЗ. Коли відбувається передача гуманітарки закладу охорони здоров'я, відповідальність за її збереження, дотримання температурних режимів лягає саме на нього.

-  МЗУ бере участь у відновленні системи охорони здоров'я? Що треба зробити для цього в першу чергу?

-  Варто зазначити, що про повноцінні програми відбудови ми поки що не говоримо, проте нещодавно в Україні вже було запущено із ініціативи Президента України першу програму, яка в певному розумінні спрямована на відбудову. Це - фандрейзингова ініціатива United24, у рамках якої в Нацбанку відкрито три рахунки для різних потреб. Один із них - на потреби системи охорони здоров'я. Ці кошти будуть використовуватись для закупівлі ліків, медвиробів, медобладнання, транспорту та відбудови закладів охорони здоров’я. У випадку, коли це будівельні роботи, то одержувачем коштів є заклади або департаменти охорони здоров'я напряму. Якщо ми говоримо про медичні товари, то одержувачем коштів виступаємо ми і ми здійснюємо відповідні закупівлі.

-  ДП МЗУ вже закупило 35 транспортних апаратів ШВЛ в рамках реалізації United24. Апарати вже доставлені в центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Харківській, Дніпропетровській, Сумській, Миколаївській, Одеській, Черкаській, Чернігівській і Полтавській областях.  

-  Як відбувається розподіл коштів через United24?

-  ДП МЗУ збирає комерційні пропозиції, проводить аукціон. Рішення про здійснення закупівлі приймає комісія МОЗ. Коли це відбувається, кошти з рахунку Національного банку перераховуються на наш і ми закуповуємо товар.

-  Ви проводите постійні консультації з учасниками ринків - з міжнародними та українськими компаніями. Як ви бачите їхній настрій на сьогодні? Вони вірять в нашу перемогу?

-  Бачимо велику підтримку від українських та іноземних фармкомпаній. Більшість із них надали нам комерційні пропозиції в межах закупівель 2022 року, ми з ними контрактуємось. Втім, деякі компанії прийняли для себе рішення не співпрацювати з Україною, щоб нівелювати фінансові втрати. Але більшість постачальників, як резидентів, так і нерезидентів продовжують роботу з нами, що є підтвердженням впевненості у майбутній перемозі України.

-  Нам є чим замінити товари компаній, що відмовилися від постачання в Україну?

-  У більшості випадків так. В іншому випадку ми проговорюємо з цими компаніями варіант надання гуманітарної допомоги такими препаратами, щоб закрити потребу. Плануємо також обліковувати її через нашу систему.

-  Ви можете зараз заспокоїти пацієнтів, що в Україні, зокрема, будуть орфанні ліки, ліки від раку?

-  Ліки будуть. Зараз активно отримуємо ще товари, закуплені минулого року. Паралельно продовжуємо закупівлі 2022. Звичайно, у зв'язку з воєнним станом є більше потенційних проблем, з якими можна зіткнутися, купуючи той чи інший товар. Але ми прикладаємо максимум зусиль, щоб закупити всю номенклатуру. 

-  Ви закупили всі ковідні товари, які планували закупити в 2021 році? Що взагалі з ковідними закупівлями?

-  Ми закупили ковідні товари минулого року і поставили їх. Вони вже використовувались закладами охорони здоров'я. Поки що ми не переходили до ковідних закупівель 2022 року. Розпочнемо їх найближчим часом, якщо не буде рішення про скасування від МОЗ. Зараз через зрозумілі причини увага зосереджена не на COVID-19, але він нікуди не зник.  

 

 

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ:

РЕКЛАМА

ПОСЛЕДНЕЕ

ЕИБ разрабатывает программы энергоэффективного восстановления жилого фонда и создания социального жилья

Михаил Бакуненко: Запрет экспорта газа, игнорирование законодательства и отчуждение бизнеса – настоящее отрасли в Украине

Нам всегда не хватает денег, потому что мы постоянно развиваемся – управляющий партнер "ТК-Домашний текстиль"

Мы можем совершенствовать диагностику с помощью ИИ - завотделом Института им. Филатова

Посол Италии: для Путина Украины не существует, он категорически отрицает национальную идентичность украинцев

аirBaltic немедленно возобновит полеты, как только воздушное пространство Украины будет открыто, - Мартин Гаусс

Надеемся избрать новых судей ВАКС до конца этого года, возможные связи с государством-агрессором проверяем тщательно – судья ВАКС, член ВККС Колиуш

Поддержка Украины на пути к справедливости должна была постоянной, потому что это работа на годы и десятилетия – генпрокурор

Глава "Центрэнерго" Андрей Чуркин: Нам удалось вернуть и поставщиков угля, и покупателей электроэнергии, поэтому ОЗП пройден успешно

Директор Государственного центра занятости Жовтяк: Наша задача - изменить стереотип, что мы "биржа труда"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА