17:20 30.12.2021

У "ГарПока" должна быть понятная, последовательная и прозрачная стратегия торгов – глава ГП Андрей Пилипенко

14 мин читать
У "ГарПока" должна быть понятная, последовательная и прозрачная стратегия торгов – глава ГП Андрей Пилипенко

Эксклюзивное интервью и.о. директора госпредприятия "Гарантированный покупатель" Андрея Пилипенко интернет-порталу "Энергореформа" (подается на языке оригинала)

Автор: Нина Яворская


- Які конкретні задачі поставили перед вами уряд та Міністерство енергетики, призначаючи на посаду?

- Конкретних задач переді мною не ставили. Коли я проходив співбесіду в Міністерстві енергетики, то зрозумів, що основна задача – забезпечити ефективну діяльність цього підприємства, щоб воно залишалося успішним як важлива складова енергетичного ринку.


- Тоді які, на вашу думку, складові цієї успішності?

- Успішний "ГарПок" – це підприємство, яке не має проблем ні операційних, ні будь-яких іміджевих, бо це теж важливо. Це підприємство, яке справляється з усіма покладеними на нього обов’язками. Я маю на увазі – закриває всі розрахунки і всі види ПСО (спеціальних обов’язків – ЕР.). І це підприємство, яке прогресує. Для себе я визначив три ключових напрямки. Перше – розробити стратегію торгів, тому що "ГарПок" насправді дуже потужний гравець на ринку, його діяльність впливає і на формування ціни, і на обсяги продажів. На нього орієнтуються інші гравці, і тому стратегія торгів – це дуже важлива річ. Вона, по-перше, дасть публічність для інших, по-друге, виробить певні рамки для нас. Як торгувати ефективніше і прозоріше.


- Зараз вже є бачення, якою може бути ця стратегія? Наскільки ви хочете змінити ту ж торгівельну поведінку "ГарПока"?

- Я не можу сказати, що я однозначно зміню поведінку "ГарПока", але я хотів би це, скажімо так, узаконити. Тобто діяльність "ГарПока" має бути чимось визначена та регламентована. Сьогодні всередині підприємства не існує жодного документа, власне, як і зовнішнього, який би регулював торгівельну діяльність. І от моя задача зробити документ, хоча б рамочний, який би це регулював.

З того, що я бачу за ці три тижні тут: "ГарПок" – непоганий трейдер. Але його торгівельна стратегія опирається на думку певної людини, яка, наприклад визначає доцільність торгів на тому чи іншому сегменті ринку. Але якоїсь чіткої формули, за якою треба діяти, немає.

Я вважаю, що це певна проблема, бо мають бути якісь рамки, і щоб їх розуміли інші гравці ринку. Це може бути будь-який узгоджений документ, і він має чітко декларувати: наприклад, ви маєте право продавати на ринку двосторонніх договорів (РДД) 50% чи більше обсягів, а на ринок "на добу наперед" (РДН) та внутрішньодобовий ринок (ВДР) виводити інші обсяги. Це дасть певний індикатив для інших учасників, вони будуть розуміти, що робитиме "ГарПок", чи не зловживає він своїм становищем.


- Ви вже проаналізували стратегію "ГарПока" протягом року? Наскільки, по вашому, він ефективно торгував?

- Зараз ми саме на етапі аналізу. Складно аналізувати зимові місяці, тому що виробіток "зеленої" електроенергії невеликий, і він, як правило, повністю реалізується. Набагато складніше у весняні та літні місяці, коли великий виробіток, в тому числі денної електроенергії, і треба зрозуміти, чому вона продається, а чому ні. Є різні підходи до того, як має торгувати "ГарПок". Хтось каже, що треба продавати все за будь-яку ціну, хтось говорить, що ви маєте переслідувати інтереси високої ціни, тому що це виплата "зеленій" генерації і, як наслідок, це зменшення навантаження на тариф "Укренерго". Але витримувати цей баланс доволі складно. Я вважаю, що ми проаналізувавши всі ті попередні торги, випишемо для себе певні правила, як ми торгуємо, як ми ловимо цей баланс, скільки продаємо на РДД чи РДН, і як ми досягаємо максимальної ефективності, щоб дійсно це було невелике навантаження на тариф НЕК, і щоб було достатньо коштів, аби здійснювати виплати виробникам електроенергії з відновлювальних джерел (ВДЕ).


- "ГарПоку" часто закидають, що він то опускає ціну на ринку, то піднімає.

- Чому так відбувається? Тому що кожен вбачає в наших діях, як він вважає, порушення його інтересів. Хтось думає, що "ГарПок" зловживає своїм становищем. Або припускають таку можливість. І так буде доти, доки інші учасники ринку не будуть розуміти механізм наших дій на ньому. Саме для цього я й хотів би виписати стратегію, щоб механізм був прозорий, щоб будь- хто, хто дивиться на нашу політику торгів, розумів, як і що ми будемо робити.


- Скільки часу ви собі на це даєте?

- Важко сказати. Все залежатиме від того, скільки зацікавлених сторін захочуть долучитися до створення цієї стратегії.


- З кимось попередньо говорили?

- Звісно, з працівниками підприємства, це ляже на їхні плечі. Зараз погоджуємо з USAID можливість їхньої участі. І будемо також залучати Міністерство енергетики до цього процесу та, можливо, регулятора.


- На початку ви сказали про три напрямки, на яких акцентуєтеся в своїй роботі. Стратегія це перший, а які інші два?

- Другий важливий момент – це розвиток сертифікатів походження "зеленої" електроенергії. Сьогодні у нас тематичні аукціони відбуваються досить успішно, і я розумію, чому купують "зелену" електроенергію. Бо це підтвердження, що в складі своєї продукції вони використовують електроенергію з ВДЕ. Ми видаємо їм відповідний лист, назвімо це так, тому що сертифікатом це наразі назвати не можна.

Але відповідний лист насправді більше для заспокоєння совісті самого виробника. Треба зробити повноцінний сертифікат походження. Який, окрім того, засвідчував би купівлю електроенергії з ВДЕ, ще мав би певний обіг. Для тих суб’єктів, які купуватимуть "зелену" електроенергію, це буде досить цікавий інструмент. Як мінімум це буде опція, яку можна використати під час експорту товарів до Європи, враховуючи СВАМ, або продати комусь іншому.

Це дуже важлива задача. Я знаю, що над нею працювало Держенергоефективності, але поки що результат не показовий. Я думаю, що у співпраці з ними ми зможемо цю тему підняти знову і отримати нормативний акт, який би врегулював видачу і обіг сертифікатів походження. Поки що є тільки згадка про гарантії походження в Законі про альтернативні джерела енергії.

І третя важлива задача, яку я визначив для себе пріоритетною у діяльності "ГарПока", – це зберегти його стратегічну роль. Зараз активно розглядається процес запровадження іншої моделі підтримки ВДЕ – замість Feed-in tariff ("зелений" тариф) планується запровадження Feed-in premium (контракти на різницю). Фактично це означає відпустити виробників електроенергії з ВДЕ у вільне плавання, дати можливість самостійно продавати свою е/е, а різницю між ціною і "зеленим" тарифом отримати від певного суб’єкта. Поки що невідомо, від якого саме, але хотілося б залишити "ГарПок" таким суб’єктом, який би займався розрахунками і покривав би цю різницю. Водночас, відпустити всіх — це не зовсім правильно. Можна відпустити великих виробників, які мають свій штат трейдерів, готових торгувати, які прогнозують свої обсяги генерації і небаланси також. Великі виробники напевно готові прийняти на себе такі ризики. Але в нас залишається ще багато невеликих суб’єктів, яким недоцільно тримати трейдерів, мати штат людей, які б займалися прогнозуванням та іншою операційною діяльністю. Тож "ГарПок" міг би надавати їм послуги і торгувати за них. Тобто вони на добровільних засадах могли б залишитися в нашій балансуючій групі, і таким чином були б вирішені питання невеликих станцій.

Це будуть платні послуги?

- Звичайно. Який же сенс надавати послуги безоплатно? У будь- якому випадку суб’єкт ніс би витрати на утримання необхідного штату працівників або купував би ці послуги в інших суб’єктів. А їх успішно може надавати "ГарПок".


- Ви на днях зустрічалися з головами профільних ВДЕ-асоціацій. Що ви пообіцяли "зеленим"?

- Насправді зустріч була присвячена більше знайомству, а не обговоренню якихось конкретних питань, хоча ми тривалий час проспілкувалися. Їх цікавили мої плани, як я надовго, і звичайно, чи встиг я ознайомитися з тими справами, які відбулися останнім часом.

Гадаю, ми плідно й цікаво поспілкувалися. Вони висловили бажання співпрацювати і своє бачення, що "ГарПок" має стати більш відкритим, в тому числі в оприлюдненні своїх ключових показників, бо, на їхню думку, існує певна аура таємничості навколо підприємства.


- То на які показники розрахунків з ВДЕ-генерацією "ГарПок" виходить за результатами 2021 року?

- Зараз важко відповісти на це запитання, тому що дійсно все буде залежати від того, чи "Укренерго" підпише з нами акти. Нагадаю, на сьогодні жодного акта за 2021 рік не підписано. Є певна аргументація з боку НЕК, що вони не готові, бо 20% виплат не закладено в тариф компанії на передачу, оскільки вони мають надходити з бюджету. Але у бюджеті їх немає, і як ми знаємо, у бюджеті на 2022 рік дія цієї норми взагалі зупинена.

Але нам все одно доведеться в якийсь момент узгодити наші позиції та підписати ці акти. Очевидно, що арбітром у цьому питанні має стати Регулятор. Тому що іншого джерела отримання коштів, ніж тариф НЕК, немає. Ми їх нізвідки не візьмемо. І це розуміємо і ми, і НЕК. І ми наполягатимемо на тому, щоб була узгоджена повна цифра, яка покриває всі витрати. Напевне, НЕК пропонуватиме зменшити цю цифру. Остаточне рішення має ухвалити Регулятор. Як тільки нам Регулятор затверджує вартість послуги, ми зможемо отримати ці кошти від НЕК і розрахуватися з виробниками за "зеленим" тарифом. Хочеться, щоб цей розрахунок склав 100%. Тому що це надзвичайно важливо як з точки зору закриття певних зобов’язань, так і з точки зору репутації країни.


- То який борг перед "зеленими" на кінець року?

- У нас свої розрахунки, у НЕК – свої. Вони вважають, що винні менше. Сказати, хто з нас правий, ось так не можна. Треба дійсно, щоб Регулятор розібрався і затвердив.

Думаю, це питання вирішиться наступного року. На засіданні НКРЕКП 17 грудня Голова Регулятора Валерій Тарасюк уже сказав, що немає іншого шляху, ніж затвердити збільшення тарифу НЕК.


- Збільшення тарифу на передачу – дуже чутлива тема. Тим паче, доведеться, очевидно, враховувати необхідні видатки і за 2021, і за 2022 рік?

- Але ж тариф може збільшитися не в одному році. Його можна розтягнути на певний період. Два, три, чотири роки.


- Тоді це означатиме, що виплати "зеленим" теж розтягнуться? Але є ж є зобов’язання перед МВФ погасити борги і не накопичувати інших уже в 2022 році.

- Не обов’язково розтягнуться. Це буде залежати від діяльності НЕК і від нашої торгівельної стратегії. Чим більше ми будемо заробляти, тим меншим буде обсяг різниці для компенсації, цієї послуги, яку нам надає НЕК.


- Розрахунки за 2020 рік. До повного закриття боргів не вистачає приблизно 5%. Залишається борг перед ДТЕК ВДЕ.Коли і за яких умов вони можуть бути сплачені? І чи є ці кошти на рахунках "ГарПока"?

- Це питання непокоїть усіх.

Можу запевнити вас – ці гроші на рахунку є. Коли вони будуть виплачені – залежатиме від того, коли буде встановлена ситуація щодо цих грошей.

Сьогодні переді мною два кардинально різні управлінські рішення попередніх керівників. Це рішення першого директора, який сказав, що у нього з розрахунками все нормально, що вони правильні, і треба виплачувати всім кошти. Є рішення наступного директора, який стверджував, що існують певні помилки в нарахуваннях, і не думаю, що він так просто ухвалював дане рішення. Напевно, були якість підстави, але, можливо, й не було. Складно сказати. Має хтось встановити правильність дій того чи іншого. Як тільки буде визначено, хто був правий у цій ситуації, підтверджено правильність чи неправильність нарахувань, наявність чи відсутність порушень, тоді ми відразу і проведемо всі розрахунки. На сьогодні працює міжвідомча робоча група, якій ми надали всі запитувані документи. Висновків досі немає. Ми створили так само внутрішню робочу групу, щоб перевірити повністю всі нарахування, їх правильність, пропорційність виплат, все, що можна. НКРЕКП зі свого боку призначила перевірку. Крім цього, за статутом "ГарПока", під час зміни директора має бути призначена перевірка фінансово-господарської діяльності. Я не знаю, чому її не було під час призначення Вадима Улиди (екс-глава "ГарПока" – ЕР), але перше, що я зробив — ініціював проведення такої перевірки. Поки що відповіді від КМУ немає, аде дійсно хотілося б, щоб вона пройшла. І перевірила попередні періоди, в тому числі засвідчила, чи правильно здійснені нарахування.


- А в чому складність так довго перевіряти правильність нарахувань? Здається, це нескладно встановити 3,04 млрд грн чи, припустімо, 3,02 млрд грн?

- Це якщо ви говорите про ті компанії, які не отримали кошти. На перший - погляд, це ніби нескладно взяти і перевірити. З іншого боку – це не зовсім правильно перевіряти тільки тих, хто не отримав.


- То ви всі 900 контрагентів перевіряєте? І їм можуть бути переглянуті нарахування? Доведеться повертати вже отримані кошти?

- Я сподіваюся, що цього не відбудеться, але треба перевірити правильність нарахувань. Зокрема, враховуючи те, що були заяви Міненерго про неефективність пана Петриковця (екс-директор "ГарПока" Костянтин Петриковець – ЕР). На думку Міненерго, вона полягала в тому, що був продаж електроенергії певним суб’єктам за низькими цінами і неправильний рівень розрахунків. Щоб це зрозуміти, потрібно перевірити кожного суб’єкта. Як тільки буде встановлено, що порушення відсутнє, варто буде повертатися до питання виплат.


- Наступного року?

- Я б дуже хотів прискорити цей процес, бо конфлікт не потрібен нікому. "ГарПоку" дуже складно стало та ефективно функціонувати в умовах цього конфлікту. Але задля того, щоб це було об’єктивно для всіх учасників ринку, бажано, щоб остаточно крапку поставив якийсь сторонній суб’єкт.

Робоча група при Мінекономіки, чи перевірка, призначена КМУ або НКРЕКП. Так, ви робите правильно, або ні, неправильно, скоригуйтеся тут.

І тоді ми закриємо це питання. Всі говорять, що ці 3 млрд грн виключно ДТЕК. Але ж вони не марковані. Сказати, що це всі кошти ДТЕК чи не всі, зараз неможливо.


- У ЗМІ пишуть, що ці суми, які залишаються на рахунках "ГарПока" на кінець року, потягнуть за собою збільшення оподаткування.

- Мета таких дописів – простимулювати "ГарПок" виплатити ці гроші. Чи буде у нас податок по кінцю року – я буквально днями поставив задачу бухгалтерам пропрацювати. І вони мені попередньо видали, що ці 3 млрд ніяк не впливають на наш фінансовий результат. Все, що ми могли заплатити з цих коштів, ми уже заплатили. І заплатили через те, що гроші були повернені за рішенням Улиди на рахунок ГП, і вони там перебували станом на кінець листопада. Відповідно, ми змушені були заплатити з них податок на додану вартість (ПДВ), але він буде компенсований в наступних періодах.


- "ГарПок" багато винен "Енергоатому". І є рішення суду на користь генкомпанії. Яка ймовірність того, що кошти будуть списані з рахунків виконавчою службою?

- Якщо говорити про суди з "Енергоатомом", то є рішення на 4,1 млрд грн, є ще один спір, але за ним остаточне рішення ще не ухвалили. Я не можу сказати, що буде робити "Енергоатом", звернення до виконавчої служби не було. Далі будемо розмовляти з колегами, щоб розуміти порядок їхні дій.


- А що по іншим судам? Скільки у вас зараз позовів від "зелених", на яку суму? І які перспективи виплат за рішенням суду?

- Суди є. Список у мене є. Скільки ми маємо заплатити, сказати не можу. Коли ми програємо суди "зеленим", то єдиний спосіб заплатити їм – це виграти суд у НЕК. Досить недавно ми отримали рішення суду по одному з позовів до НЕК на 600 млн грн. Це штрафні санкції за несвоєчасну оплату послуги. Компанія їх начебто готова оплатити, і як тільки вони надійдуть, ми за рахунок цих коштів або зменшимо вартість послуги, або врегулюємо несплачені борги за програними судами з "зеленими" виробниками.


- "ГарПок" як учасник спецзобов’язань із забезпечення електроенергією населення, які проблеми з його виконанням зараз бачить? Експерти прогнозують значний дефіцит коштів генерації для виплат постачальникам універсальних послуг (ПУП). І якою може бути наступна модель ПСО, адже дія цієї закінчується 1 травня 2022 року?

- Про те, як зробити нове ПСО – за участю "ГарПока" чи ще якось, говорять постійно. Якогось фінального документа я не бачив, і напевне, його ще й немає. Стосовно того, чи вистачає грошей у генерації чи ні, треба "Енергоатом" і " Укргідроенерго" спитати. Коли розраховували вартість ПСО, орієнтувалися на певні ціни на ринку. Зараз ви бачите, що ціни зовсім інші, вартість вугілля та газу також зовсім інша. Умови для роботи інші. Як генерація пройде цей період мені не відомо. На сьогодні вони перераховують нам кошти на ПСО, і ми відразу їх направляємо ПУПам. Вони отримують свої кошти. На них зміна умов на ринку поки що ніяк не позначається.


- Наскільки ви збираєтеся користуватися можливістю зменшувати на певний відсоток відпуск електроенергії за раніше укладеними контрактами для повторного продажу? Чи зараз закладаєте таку норму у свої договори?

- Те, що "ГарПок" може на 40% зменшити відпуск електроенергії, це як страхувальний елемент, і він тільки недавно був використаний Улидою. Коли підприємство звинувачували у продажу за заниженими цінами, відкликали 40% і продали дорожче. Сказати, чи буду я цей інструмент використовувати, зараз не можу, це залежатиме від тієї стратегії, яку ми приймемо. Треба розуміти, як ми будемо торгувати. Коли ми це розумітимемо, ми будемо говорити, чи маємо закладати якість страхувальні елементи. А сенс зараз відкликати обсяги? Ми продали і квартальні, і помісячні. Тут головне продати, щоб електроенергія була відпущена.


- Які ви збираєтеся проводити кадрові зміни на підприємстві? Можливо, посилювати відділ продажу е/е, оскільки йдеться про затвердження певної стратегії "ГарПока"?

- Зараз я бачу, що це дружний, згуртований і професійний колектив. Вони вже відпрацювали певний період і, думаю, будуть і надалі працювати. Щоб зрозуміти, наскільки вони ефективні у співпраці зі мною, і наскільки готові досягати певних цілей, має пройти якийсь час. Тому всі кадрові рішення можна приймати через певний період, коли ти розумієш, професіоналізм людей, спільність ідей, коли ти розумієш, кого, чому і як ти можеш замінити. Для мене це новий напрямок, дуже хочеться розібратися і внести щось нове. Мій досвід – це реальний сектор, хочу його імплементувати в держпідприємство, і подивитися, як в умовах зарегульованості, бюрократичних процесів можна створити ефективну команду і ефективне підприємство. Я маю на меті довести, що державні підприємства також можуть бути прозорими, ефективним та перспективними. І наразі це для мене певний виклик.

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ:

РЕКЛАМА

ПОСЛЕДНЕЕ

Ситуация с заоблачными ценами на картофель в 2024-2025 МГ не выровняется - вице-президент УАВК

Сложный процесс замены обязательного страхования требует продления переходного периода закона "О страховании" до конца года

Россияне поставили себе задачу уничтожить нашу авиацию и инфраструктуру для западных самолетов - заместитель начальника ГУР МО Скибицкий

Польский протест приобрел довольно агрессивную форму – из мирной демонстрации он превратился в проявление злостного неуважения к украинским гражданам

IT-индустрию сейчас беспокоят три главных вопроса – это мобилизация, бронирование и зарубежные коммандировки – СЕО Diia.City United

Биоэнергетика не в состоянии заключить новые договоры с "ГарПоком", ей угрожает банкротство - глава БАУ Георгий Гелетуха

Экспорт из Украины в распределительные центры JYSK в 2023г вырос на 60% - менеджер по закупкам Романчук

Запросов на медицинскую эвакуацию стало значительно больше, однако предложений больше не стало - директор Фонда поддержки взрослых онкопациентов

Проблемы с безопасностью из-за оружия в стране не вижу, угрозы гражданам нет – руководитель Главного следственного управления Нацполиции

Задача Сенс-Банка в 2024г – поконкурировать с Укргазом, ОТП и ПУМБ, ставим очень амбициозные планы – и.о. главы правления

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА