15:06 06.09.2018

Глава НКРЭКУ: Мы сигнализируем, что рынок электроэнергии заработает и не стоит терять время

4 мин читать
Глава НКРЭКУ: Мы сигнализируем, что рынок электроэнергии заработает и не стоит терять время

Эксклюзивное интервью главы Национальной комиссии, осуществляющей регулирование в сфере энергетики и коммунальных услуг (НКРЭКУ), Оксаны Кривенко агентству "Интерфакс-Украина" (I часть)

-- 6 вересня виповнилося три місяці з моменту, коли вас було обрано головою НКРЕКП. Які перші результати та з якими труднощами довелося зіштовхнутися, які "перемоги" та "зради"?

-- На момент призначення нового складу НКРЕКП за результатами відкритого конкурсу в комісії довгий час не було кворуму. Згаяно багато часу, що спричинило прогалини за деякими напрямками роботи. Довелося надолужувати.

Основними перемогами нашої команди за ці три місяці можна вважати розблокування видачі ліцензій, вирішення проблеми з алгоритмами перерахування коштів, забезпечення злагодженої підготовки до опалювального періоду, також розглянуто багато питань порушення ліцензійних умов. Ще однією важливою перемогою вважаю синхронізацію нормативної бази відповідно до європейського законодавства.

Щодо "зради". На ринку природного газу було передбачено, що з 1 серпня запрацює добове балансування. Як ви знаєте, цього не сталося.

-- Розкажіть, будь ласка, детальніше про кожен з цих напрямків роботи. Зокрема, про ситуацію з видачею ліцензій.

-- В період, коли НКРЕКП не мала кворуму (з березня 2018 року -- ІФ), ліцензування було заблоковане. Це при тому, що закон відводить обмежені терміни для видачі ліцензій. Питання дуже актуальне, особливо в умовах бурхливого розвитку "зеленої" енергетики, яка потребує швидкого реагування.

За три місяці нашої каденції видано 207 ліцензій. Якщо порівнювати з іншими цифрами, то, наприклад, весь ринок природного газу охоплює близько 400 ліцензіатів. Ринок електричної енергії – приблизно стільки ж. Тому це немало.

-- Яка ситуація з алгоритмами перерахування коштів зі спецрахунків енергокомпаній?

-- Алгоритми перерахування коштів розблоковано, зокрема, в електроенергетичному секторі. Яскравий приклад – "Запоріжжяобленерго". Нагадаю, донедавна існувала велика проблема із виплатою заробітної плати співробітникам цього підприємства. Причиною цьому був "нульовий" алгоритм. Така ситуація неприпустима, тому ми застосували системний підхід до вирішення питання. Найперше, налагодили конструктивний діалог: проведено кілька робочих нарад, у тому числі, із керівництвом Запорізької ОДА, ФДМУ, зі споживачами. На сьогодні роботу компанії стабілізовано. Відпрацьований механізм вирішення проблеми перенесено на інші регіони, де існувала подібна проблематика. Фактично, загалом на ринку електричної енергії було стабілізовано питання алгоритмів та платежів.

-- Серед успішних напрямків ви також назвали підготовку до осінньо-зимового періоду. Про що мова?

-- Для більшості компаній ми затвердили інвестиційні програми, виділили певний обсяг коштів на підготовку мереж та для якісного надання послуг споживачам. Так, за період нашої роботи розглянуто інвестиційні програми за всіма сферами регулювання на загальну суму майже 12 млрд грн.

Водночас розглянуто чимало питань порушення ліцензійних умов, накладено багато штрафів та прийнято рішення щодо вилучення сум невикористання коштів, передбачених тарифами на ті ж інвестпрограми. Так, за період нашої роботи розглянуто 188 актів перевірок, накладено штрафи на загальну суму 5,7 млн грн та прийнято рішення щодо коригування тарифів за результатами перевірок в сторону зменшення на суму 1,6 млрд грн.

-- Які саме зміни відбулися щодо синхронізації нормативної бази з законодавством ЄС?

-- Нещодавно регулятор провів тематичне засідання, на якому прийнято комплекс нормативних актів, життєво необхідних для розвитку ринку електроенергії. На сьогодні вже готово 90% вторинного законодавства, яке необхідне для запровадження ринку електричної енергії. Процес іде, і це сигнал для учасників, що ринок має запрацювати. Як регулятор ми робимо все від нас залежне.

-- Щодо решти 10% законодавства – про які документи йдеться?

-- Головні рішення вже прийняті. Залишились більш вузькопрофесійні документи. Прийняття 90% вторинного законодавства фактично сигналізує всім учасникам, що ринок працює, треба бігти та не марнувати час.

-- Що не вдалося зробити комісії за ці три місяці?

Передбачалося, що добове балансування на ринку природного газу запрацює з 1 серпня. Цього досягти не вдалося. Деякі учасники почали стверджувати, що вони не готові, хоча ми такого процесу не спостерігали. Всі інші учасники ринку були готові. Виникла технічна проблема з платформою, яка необхідна для функціонування механізму добового балансування. Тому довелося відтермінувати на два місяці запровадження добового балансування.

Все інше у нас йде за планом. Ми плануємо свою діяльність у короткій, середній та довгостроковій перспективі. Аналізуємо й проблемні питання. Дуже багато скандальних питань, які дісталися нам у спадок. Але ми не стоїмо на місці.

-- Наскільки впливає на роботу комісії те, що досі дві посади членів НКРЕКП залишаються вакантними?

На сьогодні, дійсно, склад комісії ще не повний, але зволікати з роботою не можна. Тому ми працюємо. Навантаження на всіх членів розподілене пропорційно, хоча воно й збільшене. Ми якісно справляємося з тими завданнями, які у нас є. Звісно, якщо б нас було не 5, а 7 членів, було б легше. Але умови нам диктують ринки, законодавці - дають нам завдання шляхом прийняття законів. Ми намагаємося виконувати, і йти в ритмі й темпі, заданому Верховною Радою та урядом України.

-- Чи зберігаються проблеми з публікацією рішень комісії в офіційному виданні – "Урядовому кур’єрі"?

Публікується половина рішень, з початку поточного року було опубліковано 73 зі 131 рішень.

Про перспективи впровадження RAB-регулювання, формулу "Роттердам+", зміну тарифів на електроенергію –.читайте в другій частині інтерв'ю, яка буде незабаром опублікована на головній сторінці "Інтерфакс-Україна"

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ:

РЕКЛАМА

ПОСЛЕДНЕЕ

Поддержка Украины на пути к справедливости должна была постоянной, потому что это работа на годы и десятилетия – генпрокурор

Глава "Центрэнерго" Андрей Чуркин: Нам удалось вернуть и поставщиков угля, и покупателей электроэнергии, поэтому ОЗП пройден успешно

"Укртелеком" увеличит объем инвестиций минимум на 70% в 2024г - гендиректор

Ситуация с заоблачными ценами на картофель в 2024-2025 МГ не выровняется - вице-президент УАВК

Сложный процесс замены обязательного страхования требует продления переходного периода закона "О страховании" до конца года

Россияне поставили себе задачу уничтожить нашу авиацию и инфраструктуру для западных самолетов - заместитель начальника ГУР МО Скибицкий

Польский протест приобрел довольно агрессивную форму – из мирной демонстрации он превратился в проявление злостного неуважения к украинским гражданам

В ближайшие месяцы планируем запустить тестирование электронного кабинета пациента – замминистра здравоохранения Карчевич

Нам навязывают неверную парадигму, что противостояние идет по линии между бизнесом и правоохранителями – Гетманцев

IT-индустрию сейчас беспокоят три главных вопроса – это мобилизация, бронирование и зарубежные коммандировки – СЕО Diia.City United

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА