Інтерв'ю

Бездимний ресторанний бізнес Туреччини: скорочення рівня захворювань та збільшення прибутків

Україна стоїть на порозі зміни соціальної норми, коли любителям покурити доведеться виходити на вулицю з приміщень кафе, барів, ресторанів, нічних клубів та дискотек. Адже з 16 грудня 2012 р. в Україні набуває чинності закон, який забороняє куріння в усіх вище зазначених закладах. В рамках інформаційної кампанії стосовно нового закону у листопаді відбувся круглий стіл, під час якого ресторатори, офіціанти, представники органів влади та громадськість обговорили шляхи виконання антитютюнового закону щодо звільнення кафе, барів, ресторанів від тютюнового диму. У засіданні круглого столу взяв участь відомий ресторатор з Туреччини Ібрагім Хакан Арат. Куріння в Туреччині, в т.ч. в кафе, барах, ресторанах було заборонено ще у липні 2009 року. Тож ми поцікавилися досвідом турецького ресторатора.

Питання: Коли стало відомо про те, що в ресторанах забороняється курити, яка була реакція рестораторів та відвідувачів?

Відповідь: Звісно, прийняття і виконання закону не сталося одразу. Коли закон про повну заборону куріння набув чинності, була паніка, в тому числі і у рестораторів. Я не став винятком. Але зараз пройшло вже два роки. Звичайно, паніка зникла. Всі прийняли закон і повірили в нього. Ситуація зовсім змінилася.

Я почав свій ресторанний бізнес ще у 1993 р. Це франчайзинговий бізнес.

Як бізнесмен можу сказати, що цей закон мав деякий ефект на ресторанний бізнес, але я його підтримував з самого початку, навіть будучи курцем в перший рік дії цього закону. Я був переконаний, навіть якщо ти заробляєш гроші будучи власником бізнесу, не правильно труїти інших сигаретним димом. Це було особисто моє переконання, адже неправильно, коли людям доводиться наражатися на тютюновий дим в кафе, барах, ресторанах, де є активні курці.

Побічним ефектом після введення заборони на куріння в кафе, барах, ресторанах Туреччини стало зростання опалювальних зовнішніх приладів. Оскільки курити не можна всередині, опалювальні прибори встановлюють зовні.

У перші 60 днів дії закону близько 540 традиційних кав’ярень, які спеціалізувалися на каві та сигаретах закрилися. Перші півроку ресторани були на межі закриття бізнесу. В той же час більшість закладів ресторанного господарства почали відкриватися. Однією з причин закриття є загальна тенденція ресторанного бізнесу: 90% ресторанів та кафе закриваються в перший рік свого відкриття, не залежно від законодавчої бази.

Як власник бізнесу хочу сказати, що так, на початках ми втратили певні гроші, але ми багато виграли і наша країна виграла у тому, що ефект від охорони здоров'я був значно більшим ніж ефект, який ми мали до введення закону.

Питання: Чи відбувається порушення закону? Якщо так, то в яких ситуаціях?

Відповідь: З того, що я бачу, живучи в Стамбулі: більше 90% закладів ресторанної індустрії виконують закон. Звичайно, є люди, які порушують закон, але їх незначна кількість

Питання: Що найважливіше отримали люди від цього закону, крім здоров’я? Яка ще помітна користь від закону?

Відповідь: Здоров’я – це очевидно. Крім того, чисте навколишнє середовище (чисте повітря), а також смакові ефекти: зараз, без тютюнового диму, їжа набагато смачніша. Це дуже значний ефект, який зараз відчувається. Також сім’ї, які мають дітей, раніше не приходили до ресторанів. А тепер вони приходять до ресторанів частіше і беруть з собою дітей.

Питання: Як люди поводяться, коли їм доводиться вийти покурити на вулиці?

Відповідь: Як і в будь-якій ситуації з поганою звичкою, люди шукають компанії. Тому зазвичай, якщо людина хоче покурити, вона пропонує комусь, хто сидить за тим же столиком, скласти їй компанію і вони спілкуються на вулиці.

Питання: Туреччина сприймається як Східна країна, де є схильність до солодкого життя. Все ж вам вдалося побороти куріння в ресторанах і домогтися того, щоб люди виконували цей закон. Що було найголовнішим для того, щоб турецьке суспільство прийняло цей закон?

Відповідь: Я думаю, що це ще в процесі. Ще не всі 100% сприйняли цей закон. Це приходить з часом. В нас багато людей курять, серед них є і відомі люди. В нас високий рівень поширеності куріння навіть порівняно з європейськими країнами. Але ефект для здоров’я є найголовнішим аргументом, який з часом призведе до повного прийняття цієї норми законодавства.

Питання: Як туристи з європейських країн ставляться до того, що куріння в ресторанах Туреччини заборонено?

Відповідь: Ми приймаємо багато туристів з Європи та США, де такі норми вже було введено, або рівень сприйняття цієї норми є високим. До введення цієї норми багато туристів скаржилися на те, що в ресторані немає місць для некурців, що їм з дітьми не можна там бути. З точки зору туристичної індустрії це дуже позитивна норма. Варто створити місця для куріння, аби нівелювати напругу серед курців

Переконаний, що Україна може справитися з цією проблемою і можливо краще ніж деякі європейські країни. Спочатку можливо це буде боляче, але люди звикнуть до цього і не курити в кафе, барах, ресторанах стане нормою.

Туреччина без тютюнового диму у цифрах

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, кількість госпіталізацій у відділеннях швидкої допомоги 10 лікарень Стамбула в період січень-травень 2010 року порівняно з січнем-травнем 2009 року (заборона куріння в усіх громадських місцях включаючи бари та ресторани, набула чинності з 1 липня 2009 року) скоротилася: від гострих респіраторних захворювань - на 61%, алергічного риніту - на 59%, інфаркту міокарда - на 34%, пневмонії - на 33%, хронічних захворювань легенів - на 21%, гострих бронхітів - на 19%.

Голова парламентської Комісії з охорони здоров'я Cevdet Erdöl, один з тих, хто сприяв прийняттю закону в Туреччині, повідомив агентству Anatolia News, що закон більше не викликає обговорення збитків для підприємств і був дуже успішно реалізований.

"У цей період, всупереч поширеній думці, кількість підприємств - у тому числі кафе і кав'ярень - збільшилася. Наприклад, за даними Міністерства індустрії і торгівлі, 7956 кав'ярень закрилися у 2010 році, в той же час 15739 було відкрито", - повідомив Erdöl.

Він нагадав, що закон, прийнятий у липні 2009 року, забороняє куріння в закритих приміщеннях громадських будинків, у всіх закладах освіти, охорони здоров'я, комерційних, соціальних, культурних та спортивних споруд, а також в таксі і громадському транспорті та інших громадських будинках - в тому числі у ресторанах, кафе, кав'ярнях та барах.

"Оскільки закон був введений в дію в 2009 році, споживання сигарет скоротилося на 15% та продовжує падати і в 2011 році", - зазначив Erdöl. Заборона куріння, за словами Erdöl, також сприяла зниженню кількості спричинених курінням хвороб. Він зазначив, що з 2009 року кількість пацієнтів, які звернулися в екстренні служби за допомогою, від серцевого нападу знизилася на 30%, а тих, хто страждає астмою - на 20% .

На сайті євро монітор, який відстежує дані в різних видах індустрії, зазначається, що товарообіг турецьких рестораторів за 2011 р. зріс на 12 %.

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ