Green Deal

У Пекіні вважають плідним діалог з Вашингтоном із клімату

Глава МЗС Китаю Ван І в ході віртуальної зустрічі зі спецпосланцем президента США з питань клімату Джоном Керрі заявив, що діалог з клімату між двома країнами став плідним і вигідним як Пекіну, так і Вашингтону, йдеться в повідомленні зовнішньополітичного відомства КНР.

"Ван І сказав, що (...) Китай і Сполучені Штати провели плідний діалог щодо співпраці у двосторонній сфері та з важливих міжнародних і регіональних питань, таких як зміна клімату. Це принесло відчутні вигоди двом країнам і їхнім народам, а також стало важливим свідченням того, що обидві сторони повинні поважати один одного, шукати точки дотику, долаючи розбіжності, і досягати взаємної вигоди і взаємовигідних результатів", - йдеться в повідомленні.

Водночас, китайський міністр зазначив, що причиною погіршення китайсько-американських відносин в останні роки "стала серйозна стратегічна помилка США у визначенні китайської політики".

"Сполучені Штати повинні перестати ставитися до Китаю як до загрози і противника, припинити оточувати його і чинити на нього тиск у всьому світі", - зазначив Ван І.

За його словами, "координація і співпраця на двосторонньому, регіональному і глобальному рівнях повинні здійснюватися відповідно до принципів взаємної поваги, рівності і взаємної вигоди, вони не повинні бути вулицею з одностороннім рухом".

"Сполучені Штати сподіваються, що співпраця в сфері зміни клімату стане оазисом в китайсько-американських відносинах, але якщо оазис оточує пустеля, він рано чи пізно буде занесений піском", - сказав Ван І.

У зв'язку з цим, зазначив він, китайсько-американське співробітництво в сфері зміни клімату не можна відокремлювати від загальної обстановки в стосунках між Китаєм і США.

"Сполучені Штати повинні повернутися обличчям до Китаю і здійснити позитивні дії для повернення китайсько-американських відносин у потрібне русло", - заявив Ван І.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ