Green Deal

"Енергоатом" і NuScale Power у США мають намір підписати меморандум з розвитку в Україні малих модульних реакторів

НАЕК "Енергоатом" і американський виробник малих модульних реакторів NuScale Power в ході офіційного візиту президента України Володимира Зеленського в США мають намір підписати меморандум щодо розвитку цієї технології в Україні, повідомив один із членів делегації.

"За кілька годин планується зустріч глави "Енергоатома" (Петро Котін - ІФ) і підписання меморандуму з NuScale Power щодо малих модульних реакторів (ММР) в Україні", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в середу пізно ввечері.

При цьому він зазначив, що на зустрічі з представниками американського бізнесу глава української держави "представляв "Енергоатом" у дуже позитивному світлі", наголошуючи, що в галузі працюють "кращі атомники світу", яким і він, і держава ставлять завдання подальшого активного розвитку атомної енергетики.

"Президент також наголошував на важливості двосторонніх угод НАЕК з провідними американськими компаніями", - зазначив співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, НАЕК "Енергоатом" і американська компанія Westinghouse Electric під час візиту президента України в США підписали меморандум про будівництво п'яти енергоблоків АЕС в Україні. Вартість проекту визначена на рівні до $25 млрд (спочатку в Twitter президента називалася сума до $30 млрд).

Згідно з релізом "Енергоатому", меморандум передбачає участь компанії Westinghouse у добудові ХАЕС-4 і ще чотирьох енергоблоків на інших станціях за технологією AP1000 від Westinghouse.

Щодо малих модульних реакторів, то ця тема, згідно з офіційними релізами Офісу президента, порушувалася під час зустрічі Зеленського з міністром енергетики США Дженніфер Гренголм в ході його нинішнього візиту в США.

У лютому 2020 року NuScale Power повідомила про підписання меморандуму про взаєморозуміння з Державним науково-технічним центром з ядерної та радіаційної безпеки України (ДНТЦ ЯРБ).

Згідно з релізом американської компанії, в меморандумі йдеться, що ДНТЦ ЯРБ і NuScale здійснюватимуть взаємодію для подолання регуляторних та конструкторських розбіжностей між американськими та українськими процесами з метою ліцензування, будівництва та експлуатації електростанції з малим модульним реактором (ММР) в Україні.

NuScale Power розробила нову атомну електростанцію з модульним реактором на легкій воді для забезпечення енергією електрогенерації, районного теплопостачання, опріснення та інших сфер застосування технологічного тепла, зазначалося в релізі.

Мажоритарним інвестором в NuScale є Fluor Corporation, глобальна інжинірингова, постачальна і будівельна компанія. Головний офіс NuScale знаходиться в Портленді (штат Орегон).

У липні нинішнього року стало відомо, що співпрацю у впровадженні малих модульних реакторів (ММР) ARC-100 "Енергоатому" запропонувала американська ARC.

У лютому можливість співпраці в будівництві малих модульних атомних реакторів (до 300 МВт) розглядали Міністерство енергетики та чеська група компаній Witkowitz.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ