Green Deal

ЧБТР занепокоєний проектом акцизу на "зелену" енергію, наполягає на виконанні Україною своїх зобов'язань

Чорноморський банк торгівлі та розвитку (ЧБТР) разом з іншими кредиторами та фінансистами наполягає на дотриманні урядом України ключових положень меморандуму, узгоджених із виробниками "зеленої" енергії у 2020 році, а також дуже занепокоєний нещодавніми пропозиціями впровадити акциз на "зелену" енергію, заявив президент банку Дмитро Панкін.

"Впровадження акцизного податку є "фактичним" зниженням "зеленого" тарифу на додаткові 3,2% для наявних станцій, оскільки цей податок сплачуватимуть виробники електроенергії з ВДЕ. Сподіваємося, що під час розгляду цих ініціатив Кабінет Міністрів і Верховна Рада зважать усі ризики таких рішень для іміджу України як стабільного партнера й інвестиційно привабливої країни", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Панкін додав: ЧБТР очікує, що уряд скоректує тарифи на передачу електроенергії, щоб скоротити дефіцит державного підприємства "Гарантований покупець", яке зобов'язане купувати електроенергію у виробників "зеленої" енергії та продавати її на ринку.

"Ми також очікуємо, що уряд України вирішить питання про "зелені" облігації, щоб мати можливість покрити старі борги виробникам відновлювальної енергії", - зазначив президент ЧБТР.

Він уточнив, що на сьогодні всі клієнти повністю і своєчасно обслуговують свій борг.

"Що стосується інших "зелених" сфер в Україні: ми вивчаємо можливості фінансування проектів, в яких купівля електроенергії "гарантується" великими промисловими підприємствами (тобто корпоративними угодами про закупівлю електроенергії) за цінами, наближеними до ринкових", - повідомив також Панкін.

Верховна Рада вже ухвалила за основу законопроект №5600, який упроваджує 3,2-відсотковий акциз на "зелену" енергію. Його розгляд у другому читанні очікується восени цього року.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ