Green Deal

Поточна модель підтримки домашніх СЕС призводить до численних зловживань і підлягає перегляду

Власники домашніх сонячних електростанцій (СЕС) зловживають на ринку, використовуючи поточну модель підтримки приватних домогосподарств за "зеленим" тарифом, орієнтовану на надприбутки, а не покриття власного споживання, вважають у Міністерстві енергетики.

Виходячи з презентації Міненерго, яку має інтернет-портал "Енергореформа", доказом зловживань є велика кількість договорів щодо домашніх СЕС із надзвичайно низьким споживанням електроенергії.

"У 15% домогосподарств, що встановили приватні СЕС, взагалі відсутнє споживання, а в 11% воно становить лише 1 кВт-год/місяць. Загалом 41% домогосподарств споживає менше ніж 10 кВт-год/місяць, навіть узимку", - йдеться в презентації.

Водночас згідно з презентацією, сформованою на основі даних НЕК "Укренерго", станом на 31 грудня 2020 року понад 23% договорів на підключення домашніх СЕС до мережі є додатковими договорами тих самих власників. Із них 12,06% договорів - другі в одного власника, 11,06% - треті і більше. Є випадок наявності в одного власника відразу 82 договорів - найбільшої кількості договорів "в одні руки".

Водночас 2% домогосподарств відпускають у мережу обсяги, що перевищують договірну потужність, свідчать дані презентації.

У Міненерго зазначають, що подальше збільшення кількості домашніх енергоустановок за поточною моделлю підтримки призведе до суттєвого збільшення витрат, закладених у тариф оператора системи передачі "Укренерго" і, відповідно, витрат усіх споживачів. Крім того, не буде досягнуто ключової мети стимулювання домашньої електрогенерації, а саме наближення виробництва е/е до споживача.

Для вирішення цієї проблеми Міненерго разом із НЕК "Укренерго" працює над змінами законодавства з підтримки малої розподіленої генерації просьюмерів.

"Нова система має враховувати найкращі світові практики, бути орієнтованою на покриття власного споживання і не призводити до збільшення перехресного субсидування за рахунок інших споживачів", - йдеться в презентації.

У компаніях, що встановлюють домашні СЕС, підтверджують наявність проблеми так званих гірлянд - коли одна людина скуповує, наприклад, покинуті будинки в селах й оформляє електростанцію на кожен із них.

"У результаті споживання немає, але виробництво велике. Десять будинків по 30 кВт - це вже 0,3 МВт за "зеленим" тарифом, без будь-яких ліцензій, але цілком законно. І ціла вулиця покинутих будинків, але з СЕС. Це і називають гірляндами", - зазначив керівник однієї з компаній, що працюють на ринку.

При цьому він додав, що у такий спосіб було спотворено саму ідею підтримки малої генерації, що саме і полягає в тому, щоб споживачі забезпечували себе "зеленою" електроенергією і лише її надлишки відпускали в мережу.

Як повідомлялося, за даними Держенергоефективності, за результатами першого кварталу поточного року в Україні налічується майже 32 тис. сімей, що генерують і споживають електроенергію з енергії сонця, а сумарна потужність встановлених ними СЕС сягнула 835 МВт, у розвиток яких вкладено EUR640 млн.

До трійки лідерів за кількістю встановлених СЕСд входять Дніпропетровська область (4446 станцій загальною потужністю 122 МВт), Тернопільська (2614 станції загальною потужністю 74 МВт) і Київська (2468 станцій загальною потужністю 54 МВт).

Чинне законодавство передбачає "зелений" тариф одному домогосподарству для СЕС до 30 кВт.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ