Події

МКС видав ордери на арешт Шойгу і Герасимова за атаки на енергооб'єкти та злочин проти людства - сайт суду

Судді Міжнародного кримінального суду (МКС) видали ордери на арешт колишнього міністра оборони Сергія Шойгу і начальника Генерального штабу генерала Валерія Герасимова за скоєні воєнні злочини в Україні - атаки на енергооб'єкти та злочин проти людства, повідомляється на сайті МКС у вівторок.

У тексті повідомлення МКС, розміщеному на сайті суду у вівторок, зазначено, що Шойгу і Герасимов, "імовірно, несуть відповідальність за воєнний злочин, який полягає у завданні ударів по цивільних об'єктах... і воєнний злочин у вигляді заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільному населенню або шкоди цивільним об'єктам".

За інформацією МКС, ордери на арешт Шойгу і Герасимова пов'язані з можливим злочином проти людства, фігуранти "несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезгадані злочини... віддання наказу про скоєння злочинів... та/або за нездатність здійснювати належний контроль над силами, що перебувають під їх командуванням".

У повідомленні зазначено, що ці дві постанови про арешт було видано на підставі заяв прокурорів про факти злочину

"Друга Палата попереднього провадження... визнала, що є розумні підстави, згідно з якими двоє підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари, що їх здійснювали російські збройні сили по українській електроенергетичній інфраструктурі в період щонайменше з 10 жовтня 2022 року, принаймні 9 березня 2023 року", - ідеться в повідомленні.

За цей час, як зазначено в повідомленні, навмисне завдано значну кількість ударів по групах електростанцій і підстанцій у різних точках України.

У МКС також наголошують, що "є розумні підстави вважати, що удари були спрямовані на цивільні об'єкти і на ті об'єкти, які в той момент могли кваліфікуватися як військові об'єкти".

Отже, Друга палата попереднього провадження зазначила, що "очікуваний побічний цивільний збиток і шкода були б явно надмірними порівняно з очікуваною військовою перевагою".

У повідомленні МКС також зазначено, що сам зміст ордерів на арешт оголошено "секретним із метою захисту свідків і гарантування безпеки розслідування".

Водночас суд визнав за необхідне повідомити громадськість про ордери на арешт, оскільки це "може сприяти запобіганню подальшому вчиненню злочинів згідно зі статтею".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ